Рудолф Штајнер – мистицизам или наука

Рудолф Штајнер (1861-1925) је основао Антропозофију након што се одвојио од Теозофичког друштва. Он је и оснивач Гетенум слободног Универзитета Спиритуалне науке у Дорнау, близу Базела. Антропозофија или мудрост човека, не намеће границе. Она буди и развија човекове метафизичке способности са којима допуњава знања стечена путем чула.

Штајнер је студирао математику, физику, хемију и историју на Техничком Универзитету у Бечу. Такође је посећивао предавања филозофа Роберта Цимермана и Франца Бретана на Техничком Универзитету. Завршио је докторску тезу 1891. на Универзитету у Ростоку. Наслов његове тезе је: „Основна питања епистемиологије, нарочито у односу на Фихтеову филозофију науке.“

Следећи редови су парафраза из Југословенске едиције из 1987. на Штајнерова предавања о космологији, филозофији и религији. Модерна цивилизација и њена ограничења присиљава активности људи у сфере спезијализација, на тај начин човек губи осећај са неодвојивом једниственом природом са самим собом. Сам почетак те неодвојивости је у самом језгру његове свести и његовог Ја. Ова срж је највећи принцип његовог бића и елемент који му даје то унутрашње јединство. Са овим сазнањем не само да је човек једно јединство него је баш то једниство човека рефлексија јединства Универзума. Скривена метафизичка природа модерног човека, не познаје то, нити га опажа, нити му даје име. Баш због тога Штајнерова дескрипција феномена људске природе је важна. Штајнер говори о медицини, педагогији и пољопривреди када даје обзервацију човека и света.

У овој трилогији Космоса, Филозофије и Религије јединство се осећа онда:
1. Мудрост се добија кроз нашу видовитост и кроз јасно сазнање о етарном телу
2. Човек осећа да је део Космоса где се хармонија открива у самој себи разумевајући човека као астрално биће.
3. И оно је у контакту са светом из кога долази и у који се враћа са јасним осећањем његовог хуманог Ја.
Ова трилогија може да изгледа као чиста апстракција ако видимо људску природу само у оквирима физичког тела. Стога ако желимо да објаснимо Штајнера морамо да узмемо у обзир дух као реалност.

Увећање три способности, мишљење, осећај и жељу, се дешава онда када душа одлази на три више свести: имагинарну, инспиративну и интуитивну. Имагинација, инспирација и интуиција увећавају човекову свест и човека где данас он обитава. Она се може добити када јачамо свест и када из физичког тела пређемо у свет духа.
Као што знамо из историје филозофије ту су примери овакве мисли који још увек нису били у том облику. То најпре можемо да видимо у мислима ране ренесансе где се одвија борба од напуштања догме традиционалне цркве ка оживљавању античке хумане мисли. Такви примери су Пико дела Мирандола и Парацелзијус. Наравно то можемо видети и у науци где Никола Кузански види човека као микрокосмос и у самој слици универзума.

Дугме од седефа

Скоро сам гледала филм на фестивалу документарног филма: „Дугме од седефа“, редитеља Patricia Gucmana, чилеанског документаристе који живи у Француској.
У свом филму он прича о чиленаским Индијанцима који су живели у Патагонији. Било је пет племена и они су сви били повезани са океаном Пацифика, или су га користили за транспорт, или због извора хране, или је то био њихов агапе. Оно што је интересантно што је Рудолф Штајнер често помињао старе цивилизације и њихов директни контакт са Универзумом и светим духом. Нисам се могао одупрети утиску да ово 10.000 година старо чиленско племе, које не познаје Бога али види своје мртве повезане са космосом и звездама на небу (верујући да су њихови мртви звезде), имају јак осећај јединства са космосом тј. јак осећај јединства човека и универзума.

На другој страни на северу Чилеа имамо велики обсерваторијум где астрофизичари и астрономи посматрају Космос са бројним уређајима. Наравно човек је увек био заокупљен Универзумом трагајући за том везом која недостаје.

Аутор: Петар Подолски

View Comment (1)
 • Danasnja nauka je orjentisana samo na saznanja nepoznatih pojava, preko tehnike i alata koje su samo sebi pripremili da bi dali bilo kakv odgovor, ali je vazno da se za to ” rjesenje” dobije novac. Znaci, nauka je vise politika i tajkun nauka ,nego nastojanje da se saznaju istiniti uzroci pojava i u svemiru i u nama samima. Ako se zeli saznati nesto od tajnih, a do sada nerijesenih, iz bilo koje oblasti, moramo poznavati organizaciju i ustrojstvo univerzuma. Univerzum je dvo entitetan.Osnovni entitet univerzuma je Duhovni entitet univerzuma ( DEU) , koji je Stvoritelj svega onog sto se nalazi u drugom entitetu, a to Materijalno-energetski entitet univerzuma ( MEEU). U DEU je izvrsilac svih stvaranja Apsolutna svjesnost univerzuma ( ASU), koja pretstavlja neizmjernu moc stvaranja i saznavanja.
  I mi ,kao humana bica smo dvo entitetni .Nas MEEU je tijelo, a DEU, je dio Duhovnosti univerzuma, kao iskra, a to je Dusa.
  Osim Duse, nase tijekoje dobilo i mnogo programa koji nam pomazu da mozemo pratiti i iskusavati mnoge pojave u svemiru. Ali postoje i oni programi koji su kocnica nase Individualne svjesnosti, koja treba da uspostavi vezu sa ASU.Najbrzi i najefikasniji link izmedju ASU i IS je intuicija.
  Nivo IS se podize nastojanjem da se sazna istiniti uzrok pojave. Ali kocnicar nase IS, je nas Um, koji pomocu slobodne volje, koristi sve raspolozive mogucnosti da udovolji prohtjevima i zeljama vezanim za materijalno izivljavanje.
  Kada svjesnost dostigne visok nivo, Um odumire i covjek se priblizava prema ASU. U odredjenom vremenu, covjek gubi materijalni entitet i postaje hologramska tacka ASU, odnosno postaje dio DEU. To traje dugo vremena, kada Dusa covjeka promijeni dovoljan broj ” odijela” ili novih tijela, u kojima se “edukuje” za odlazak u tacku od ASU.
  Nauka ovo odbacuje i ignorise, jer misli da je ovo religija. Ovo nema nikakve veze sa religijom, jer je religija dogma od koje, njeni “poslodavci” imaju dobro uzivanje i ispunjavanje prohtjeva slobodne volje. Kreator MEEUi svega u njemu je po nama Bog, ali mnogi ne shvataju sta je Bog. Kratko ,to je opste stanje svih zbivanja i zakoni po kojima se sve obnavlja i odvija u svemiru. Ali treba shvatiti prirodne zakone i postovati ih, i tako ce biti jednostavnije shvatiti njihov zadatak i uticaj.
  Sve sto proizlazi od svjesnosti je istina, a od Uma i slobodne volje je obmana. Tako i nauka bez svjesnosti je obmana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top