ПЕРФОРМАНС “ЈА ЋУ РАДИТИ ШТА ЈА ХОЋУ”

Ову поруку вам је уручила
позната бх умјетница:
  
Надам се да ће једног дана машине обављати
бесмислене послове за нас,
но и њима желим слободан викенд.
  
Радно вријеме: 24 + 8/7
  
Ја ћу радити шта ја хоћу.
Умјетница Алма Гачанин
alma_gacanin@hotmail.com

Шта  је  Ја ћу радити шта ја хоћу?

Свакодневница измакнута умјетничком дјеловању, монотонија, обављање посла цијели мјесец без слободног дана били су довољни да се роди идеја Ја ћу радити шта ја хоћу, да се наглас изговори Ја ћу радити шта ја хоћу, да се подијели са другим људима, да покрене на размишљање, да ослободи, да се заокружи у перформансу бх умјетнице Алме Гачанин.

14409097_1333708126641329_1840088207_nРадна средина и евоцирана сјећања која су долазила приликом обављања посла током 30 дана свој израз добили су кроз двије поруке дневно. Све поруке су имале исту структуру, али је свака садржајно била другачија, преносећи различита расположења, мисли или осјећања. Поруке су се у већини случајева дијелиле непознатим људима, мада понекад и познатим. У почетку су  поруке биле само текстуални садржаји, а послије је сваки текст пратила и одговарајућа илустрација. С обзиром на то да поруке представљају умјетнички израз на посао и свакодневницу који нису у вези са умјетничком сфером, оне истовремено испитују и услове рада, цијену рада, сатницу и сл. Анализирајући њих, у први план се истиче и однос према сопству, слободи изражавања и питању контроле над личним животом.

Свакодневница, умјетнички израз и слобода

Карневалско извртање стварности, иронија и смјеховно једини су, али сигурно и најбољи начин израза свог Ја, помјерања значења утврђених вриједности свакодневнице, слободе, критике. Алма перформансом долази до других људи затворених у свакодневницу, покушава да дјелује на њих или бар да покрене мисао о умјетности, слободи изражавања или слободи уопште. Стварност се у већини случајева схвата озбиљно, владају утврђене норме које су понекад беспотребно присутне, али ипак присутне. Иронија и хумор су ту да измијене, дехијераризују њену озбиљност, ту су јер су саставни дио Ја ћу радити шта ја хоћу. Како Алма   каже: ,,Када се ствари погледају са пристојне дистанце и са смијешком у грлу, оне потпуно другачије изгледају, па и нешто попут отказа на послу, промјене занимања или заузимања за себе и преузимања контроле у ситуацијама у којима смо наизглед беспомоћни изгледа сасвим могуће и сасвим лако, а некада и забавно.” Другачије заиста не може, јер другачије не опстаје.

16/17. опрезно вам се дајем, да се не потрошим.
Радно вријеме: 17. дан без слободног дана и још увијек сам лијепа.
Ја ћу вам дати умјетности колико ја хоћу.

Изложба  Ја ћу радити шта ја хоћу

На изложби у Звону представљене су све поруке и илустрације које је умјетница дијелила пролазницима током тридесетодневног одговора умјетности на свакодневницу. На изложби у Звону је као финални продукт рада изведен перформанс Хоћу врага, који је перформирање текста и који чини пресјек одабраних ситуација током овог перформанса. Хоћу врага је одабир неких разговора током тих 30 дана и реакције на рад и на саму умјетницу. Хоћеш врага је била прва реакција на рад, односно назив Ја ћу радити шта ја хоћу.

14429534_1333708176641324_788984979_n

Ову порку вам је уручила 
позната бх умјетница:
Ако баш ништа на свијету нема смисла,
хоћу да зарађујем баш пуно лове,
па нек ни то нема смисла.
Радно вријеме:
Ако не знаш, научи.
Ја ћу бити богата ако ја хоћу.
Ја ћу радити шта ја хоћу.
Умјетница: Алма Гачанин
alma_gacanin@hotmail.com

(14/15. дан на послу)

Ауторка: Кристина Топић

Scroll To Top