АБРАХАДАБРА: АЛИСТЕР КРОУЛИ – ДРУГИ ДЕО

Бављење магиком представља уметност и знање у једном. Основа свих ритуала су архетипови и вибраторни зазиви одређених имена, чиме се дубински подсвесни садржаји мењају у циљу постизању жељеног менталног стања, промене свести. Коришћење симбола и архетипова утемељених у колективној свести дају могућност снажног деловања на објективну стварност. Сваки ритуал има припремну фазу, затим фазу чишћења, ритуал призива, мису и причест. Такође, неки од моћнијих инструмената за постизање тог циља су и психоактивне супстанце али и сам сексуални чин, који правилним дозирањем доводи до сличног учинка као при коришћењу опојних дрога. Ритуални сексуални чин углавном је карактеристичан за више степене унутар реда. Ту треба споменути Алистерово сексуално опредељење, за које се може рећи да је идеално у односу на оно чиме се бави и чему тежи. Себе декларише као пансексуалца, што представља неку врсту омнисексуалности, односно привлачности према оба пола и свим осталим међуваријацијама. Више се односи на склоност ка самој личности, него према конкретном полу особе. Често је тврдио да је пол небитан.
7-oto

Кроули је мрзео поделу између религије и сексуалности, коју је наметнуло ширење хришћанства, а које је, суштински, сексуално негативно, појавивши се победнички након гашења паганских религија. Он се гнушао те поделе и обавезао се на поновно уједињење ова два принципа кроз један величанствени ритуал. Имао је на уму вид обожавања које би се коренило у човековим најдубљим биолошким и спиритуалним потребама.

‘’Сексуални чин је светиња воље и свако његово профанисање је велики злочин.’’

У другој половини двадесетих година XX века, Кроули је живео у Сједињеним Државама и ту је срео још једног младог човека који је касније постао једна од најутицајнијих особа у свету западног херметизма. Њему се 1928. године као секретар прикључио Израел Регарди (Israel Regardie), који је с њим провео наредне четири године блиско сарађујући. Регарди је после 1932. када се разишао са Кроулијем и кренуо сопственим путем, оставио неизбрисив траг који су следиле генерације магичара, како телемита тако и оних који су радили у традицији Златне Зоре, у којој је Регарди играо активну улогу до својих последњих дана. Најпознатије дело Регардија је ”The Golden Dawn: The Original Account of the Teachings, Rites & Ceremonies of the Hermetic Order”, у коме даје детаљну анализу окултног покрета овековеченог кроз деловање Златне Зоре и њених чланова. Парадоксално је да је Алистер дубоко замерио Израелу на објављивању тајних списа, иако је у прошлости то исто и Кроули учинио, када је тиме довео до свађе и прекида сарадње са Метерсом.

Још један од редова који су обележили окултни препород с почетка XX века, а у коме је Кроули имао, поново, кључну улогу је свакако и Argenteum Astrum (Srebrna zvezda), ред који је он лично основао 1907. године. Мото реда је:

‘’Методом науке постићи циљ религије.’’

А Књига закона представља темељ учења. Занимљива је чињеница да иако не припада ОТО, ОТО сматра Аргентеум Аструм својим блиским савезником, сестринским редом. Рад унутар АА се разликује од сличних окултних друштава која су до тада постојала, првенствено по томе што је предност дата самосталном раду пре него групном, уз обавезно саветовање и надгледање од стране изабраног тутора. Осим тога, унутрашња организација умногоме подсећа на Златну Зору. Састоји се од једанаест степенова, подељених у три одвојена реда, унутар саме АА. Први у хијерархији је ред Златне Зоре (Golden Dawn), затим Руже и Крста (Rose-Cross), те Сребрне Звезде (Silver Star). Сваки од степенова кореспондира с једном од сефиротакабалистичког Дрвета живота. Један од познатијих чланова АА је свакако и Аустин Осман Спаре, познати енглески уметник. Такође, овај ред и данас важи за ексклузивнији од осталих на пољу окултизма, а који су и даље у функцији и активни.

У време оснивања АА, Алистер започиње и с издавањем часописа ”The Equinox”,који је излазио два пута годишње. Овај часопис важио је, али и даље важи, за један од најбољих и најпрестижнијих на тему окултизма, мистицизма, уметности и фикције у XX веку. Такође, часопис је био и званични орган АА. Последње издање објављено је 1998. године.

The Equinox, као у друге књиге које је Алистер Кроули издавао, красио је врхунски повез и квалитет штампе. Велики део свог богатства и заоставштине потрошио је  управо на та раскошна штампана издања, на којима ни најмање није штедео и чија вредност данас у неким светским антикварницама, као што је Weiser Antiquarian Books, прелази и неколико хиљада долара по комаду и представљају праве раритете посебне историјске вредности. У периоду оснивања свог окултног реда, те исте године упознаје и Виктора Нојбурга, тада младог енглеског писца и песника. Познатсво с Нојбургом остало је забележено првенствено по њиховој пустињској авантури и операцијама са енохијанском магијом и Етирима, које су заједно извели и која је обележила Кроулијев фамозни прелазак преко тзв. Бездана и сукоб са демоном Хоронзоном. Тај ритуал имао је за циљ сусрет са сопственом Сенком и коначном анихилацијом ега. Идеална прилика да се за сва времена суочи са самим собом и са свим могућим садржајима сопствене психе, који су му до тада измицали контроли. Цео догађај је умногоме подсећао на рад познатог двојца, од пре три века, Џона Дија и Едварда Келија и на њихово експериментисање са енохијанским системом магије. Искуство у северној Африци је, несумњиво, имало страховито снажан утицај на целокупан ток Кроулијевог даљег живота. Један од првих резултата овог подухвата  огледао се у томе да је сада био спреман да озбиљно прихвати већ постигнути степен Магистар темпли, Трећег реда.8-naslovna-strana-magazina-the-equinox

Један од последњих великих корака које је начинио у свету окултизма приписује се периоду рада у Опатији Телеме  (Abbey of Thelema) 1920. године, где је успоставио храм своје окултне доктрине. Опатија се налазила у Италији, на Сицилији, у Чефалу (Cefalu), у близини Палерма. Живот у Чефалу обележила су правила строго прописана тумачењем Кроулијеве Књиге закона. Ту је са својим следбеницима, буквално, живео своју визију живота и духовности, мада су ретки успевали да га прате у зацртаним циљевима.

Четрдесете године обележене су Другим светским ратом. Тада се после пуно година Кроули вратио у Енглеску и настанио најпре на Пикадилију, а затим 1945. прешао у Хестингс. У то време водио је преписку која је финално уобличена у књигу објављену под именом Магика без суза, али која неће бити објављена за његовог живота. Пре тога, 1944. објављена је ”Књига Тота” (The Book of Thoth), с новодизајнираним шпилом тарота на коме је са Фридом Харис почео да ради још 1938. Данас тај шпил карата представља један од најкоришћенијих скупова симбола.

Из свега претходно наведеног, медији никада нису пропуштали прилику да пишу о Кроулију у негативном контексту и позивајући на узбуну, захтевајући да се предузме све како се нешто слично не би поновило у будућности. Чест пример злоупотребе лика и дела Кроулија осликава се у томе да је описиван као убица, који чак не преза ни од жртвовања људи. Ипак, довољно је само мало разумевања његове филозофије да би се схватило да када говори о жртвама, ту се пре свега мисли на методе сексуалне магике и мастурбацију. То су те велике и страшне жртве које је положио на олтар боговима новог еона.

Мимо окултних кругова, његов утицај је фасцинантнан када се погледа у ширем конкетксту. Ту се првенствено мисли на низ друштвених промена које ће касније, током 60их година, прерасти у Контракултурни и New Age покрет, с главним упориштем у Сједињеним Државама и Великој Британији.

9-bitlsi-su-na-omotu-svog-sgt-pepper-s-lonely-hearts-club-band-albuma-alistera-uvrstili-medu-najslavnije-licnosti-xx-veka-gore-levo
Битлси су на омоту свог Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band албума Алистера уврстили међу најславније личности XX века

Утицај тих друштвених промена најбоље се осећао у музици тог доба, алтернативном филму, као и у пропагирању коришћења психоактивних супстанци. Ипак, највећи утицај присутан је у музици тог времена, јер су разни музички великани стварали безвремена дела под утицајем фигуре Алистера Кроулија. Да је живео неколико десетина година касније, Кроули би, вероватно, постао поп звезда. Битлси су га на омоту Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ставили међу најславније личности прошлог века. Такође, Ozzy Osbourne је једну своју песму посветио Алистеру, Mr. Crowley, док су га чланови састава Led Zeppelin изузетно поштовали и следили његову визију. Гитариста Цепелина, Џими Пејџ важи за великог колекционара његових дела и ритуалних предмета, купљених на аукцијама. Мало је познато да је и творац Џејмс Бонда, Jan Fleming, био инспирисан Алистером при креирању лика Ле Шифра (Le Chiffre) у ”Казино Ројал” новели, из 1953. године. С друге стране, BBC је Кроулија поставио на 73. место у категорији највећих Британаца свих времена. Утицај Алистера Кроулија на друштвено ткиво XX века огледа се у томе што он представља свеж дах слободног духа, у друштву окренутом материјализму и ратним сукобима тог доба. Деловањем скреће пажњу на неке друге аспекте људског бића, мало даље и дубље позициониране.

Алистер Кроули је строго био умерен у пићу, тако никада није ни био ни близу пијанства. Једини облик алкохола који је конзумирао било је благо вино. Општи морал – као код уобичајног аристократе. Расипник, али никада коцкар. За себе је тврдио да је неспособан да се наљути, па чак и на најтеже увреде, али је, како је и сам говорио, уживао да наноси бол без икаквог разлога и то потпуним странцима. Наравно, без уплитања мржње. Често је знао својом појавом да загосподари и лако овлада саговорницима, те их искористи за свој наум. По политичком убеђењу био је чисти Торијевац. Његово основно начело било је да енглески џентлмен не треба да ради. Самим тим питање бављења било каквим послом за њега је било потпуно беспредметно. Истовремено, није имао ни најмању представу о вредности новца јер никада није био у прилици да га зарађује. Био је врло промискуитетан, те имао раскошан љубавни живот материјализован кроз односе с оба пола.

10Као препоруку за дубље упознавање са ликом и делом Алистера Кроулија свакако препоручујем два наслова на нашем језику, а која су намењена широј читалачкој публици. Први је ”Око у троуглу”, Кроулијева биографија која важи за најреалније написану. Представља га са свим његовим људским манама, без претераног улепшавања, темељно анализирајући ту комплексну личност с психолошког становишта, али и као врхунског мистика. Написао ју је Израел Регуди, један од најпознатијих савремених окултиста и психотерапеута рајховске оријентације, који је део живота провео као Кроулијев секретар и ученик. Живећи у непосредној близини великог мајстора кабале нашао се у прилици да добро упозна и сагледа његову вишеслојну и надасве контроверзну личност. Други наслов је ”Месечево дете”, најчувенији и најбољи Кроулијев роман. Тема је вечна битка између Сила Светлости и Сила Таме. Овде читалац пролеће фуриозним темпом кроз серију магичких заплета, узбуђења из целокупног окултног репертоара. Сам Кроули се у роману представља као лик Доброг Мајстора Магике.

Такође, за дубљи уплив у Кроулијево окултно ту је његова ”Магика” (Magick, Liber ABA, Book 4), magnum opus, капитално дело Алистера Кроулија, у коме је до детаља изложио свој систем магике. Ова књига представља најзначајнију студију написану његовим пером.

А као допуна Магици свакако је и дело ”777 и остали кабалистички списи”, у коме су сабрани гематријски списи, хебрејски речник као и многобројне табеле коресподенција које се односе на целокупни видљиви и невидљиви Универзум.

Поред имена великана прошлости, на пољу окултног и мистичног, као што су Џон Ди, Елифас Леви, Мек Грегор Метерс и Франц Бардон, име Алистера Кроулија више него заслужено сија међу њима, првенствено због утицаја који је имао на промене у друштву и непресушне инспирације за стварање, нових, безвремених дела. Тешко да ћемо скоро угледати на светској, андерграунд, позорници некога с толико жара, храбрости и интелигенције, да стреми ка висинама које мало ко разуме. А готово нико прихвата. Поента његове мисли и дела је да свако од нас кроз рад на себи треба да пробуди успаване потенцијале, освести могућности сопственог ума и овлада материјом за свог живота. Да уздигне сопствену свест, јер:

‘’Сваки човек и свака жена је Звезда.’’

Аутор: Дражен Пекушић
АБРАХАДАБРА: АЛИСТЕР КРОУЛИ – ПРВИ ДЕО

Scroll To Top