Нора Калапати: Уметност живљења

Фобије и трауме стечене у детињству и током живота, као и осећаји из феталног периода, утичу на функционалност и квалитет живота. Theta healing,  Access Bars и флоритерапија; технике енергетског исцеливања, делујући на свим нивоима бића: физичком, емоционалном, менталном и духовном, базирају се на интуитивном истраживању подсвести, приступају несвесним или потиснутим периодима конфузије и фрустрације, у циљу њиховог отпуштања и достизања виших нивоа свести и зрелости; и утичу на стварање осећаја захвалности и повезаности и једнакости са универзумом.

Нора Калапати, theta healing и барс техничар и флоритерапет, својим радом утиче на самоспознају појединца, процесима у којим се наше свесно биће синхронизује са несвесним. Тражећи мудрост већу од оне коју имамо, Нора нам помаже да је пронађемо – у нама самима.

Theta healing практичар користи theta мождане таласе ниске фреквенције и приступа стању које иначе доживљавамо непосредно пре буђења и пре него што заспимо. Како уводите клијента у то стање и шта је оно заправо?

Theta стање је потпуно природно стање, које доживљавамо два пута у току дана, најмање. Суштина тог стања је да тада улазимо у нашу подсвест, да тада можемо да откријемо која су то подсвесна уверења и осећаји који нас спутавају да живимо испуњен живот. Практичар уводи клијента у то стање, а он не примећује радикалну промену стања. То не значи да манипулишемо клијентима, они су потпуно свесни шта се дешава, али примећују да почињу да причају о стварима о којима нису мислили да ће говорити. То је показатељ да је ушао у своју подсвест, и да смо кренули да истражујемо блокаде које се требају очистити. Theta стање у које уводимо клијента на самом почетку, траје током читавог трајања терапије и тада се могу директно променити подсвесна уверења. Ништа се не ради без знања клијента, тако да он може свесно утицати на третман, бирајући које ствари жели променити.

Да ли Ви као практичар морате мењати своје стање да бисте урадили третман?

Самим тим што ја улазим у theta стање, и клијента уводим заједно са мном. Клијент је свестан тога и зна да се то управо дешава; иако он не мора ништа посебно да уради како би дошао до тог стања, то је мој задатак.

Полазећи од претпоставке да не постоји разлика између свести и духа, достизање духовног и менталног раста су једно исто. Да ли се, у том контексту, Theta healing може поистоветити са психотерапијом и која је разлика између традиционалних метода „лечења разговором“ и метода које користи Theta healing практичар?

Ми радимо са ментално здравим особама. На психотерапију одлазе они који имају већи проблем, а ми такве случајеве не прихватамо. Мој задатак као практичара је и да разграничим да ли некој особи могу помоћи или му је потребан психолог или психотерапеут.

Живимо у свету у ком се вреднују логично и рационално. Колико су духовно и интуитивно знање занемарена као основа нашег мишљења и деловања и како Ваш рад подстиче интуитивност ваших клијената?

Ми веома често имамо потребу да на рационалном нивоу објаснимо како неке ствари функционишу и зашто се дешавају, а не ослањамо се на интуицију која често зна шта треба урадити или како деловати у некој стуацији. Интуицију не препознајемо због превише мисли које свакодневно имамо, а интуиција је први осећај који доживимо и углавном је исправан, а ми га потискујемо јер немамо довољно поверења у себе или по навици поступамо као и наше окружење, и врло често касније жалимо што се нисмо водили интуицијом.

Електромагнетне компоненте свих наших мисли, идеја, уверења, ставова, меморисане су у енергетским тачкама на глави – Барс. На који се начин стимулацијом тих тачака, отпуштају блокаде, односно енергетске еквиваленте просуђивања, емоција или уверења које нам не служе?

То су 32 тачке на глави које лаганим додиром стимулишемо и самим тим отпуштамо блокаде. За разлику од theta healingа, овде није потребно знати ни шта се отпушта, ни одакле то потиче, док је у theta healingu неопходно истраживати и пронаћи које су то блокаде. Самим тим, у Acces Bars-у је потребан директан физички контакт са клијентом, док се theta healing може радити и на даљину.

Jeffrey Fannin, научник који је мапирао ове тачке, приметио је у свом истраживању, да су после Acces Bars третмана, људи који су му подвргнути, били фокусирани и опуштени као у стању медитирања, иако у том тренутку нису практиковали медитацију. Да ли је могуће живети у континуитету у стању сличном медитацији и како би то изгледало?

Заблуда је да ми, који се бавимо овим стварима, можемо остати у континуитету. Природно је и људски да сви будемо бесни или нерасположени. Сви тежимо да што више времена проведемо у мирном стању и да се осећамо добро, али не требамо потискивати када се осећамо лоше. Морамо пустити те негативне емоције да изађу из нас и прихватити себе и кад смо такви, и проћи тај процес.

Да ли Ваша пракса доказује да су људи отворени ка овом начину изцеливања? Каква су Ваша искуства?

Имам утисак, за ових 5 година искуства, да се људи све више отварају и окрећу овим праксама и да на тај начин желе да реше проблеме, пре него што они доведу до неког физичког обољења.

Поред Theta healingа и Acces Bars праксе, бавите се и флоритерапијом. Какав утицај она има на чишћење емоционалне токсичности тела и успостављања хармоније тела и психе?

У флоритерапији се користе цветне есенције. Ми користимо балканске јер је карактеристично да се користе биљке које расту на овом подручју, верујући да ће оне највише помоћи људима који живе на овом подручју. Флоритерапија се пије, дакле, обави се разговор са клијентом, на основу кога се даје комбинација биљних капи која се пије око месец дана. Цветна терапија је веома нежна и изузетно блага, блажа је и од theta healing и Acces Bars-а.

Цветне есенције могу решити многе проблеме савременог човека; стрес, анксиозност, сексуалне дисфункције, болести зависности… Вода у којој су растворене есенције ствара резонанцу између енергетских вибрација цвећа и енергетског поља пацијента, чиме се код њега поново успоставља склад. Значи ли то да цветне есенције помажу покретање енергије која постоји у сваком бићу и зашто је кретање те енергије спутано?

Живимо у стресном свету, стресним начином живота; живимо убрзано и не обраћамо пажњу на себе, на своје потребе; и самим тим долази и до замора нашег физичког тела, и енергија се заустави. Чим не радимо ствари које нас испуњавају, осећамо се лоше, фрустрирано или незадовољно. Управо је суштина цветне терапије да допустимо себи да се опустимо, будемо задовољнији у свакој ситуацији, научимо да одвојимо време за себе, слушамо своје тело и да се духовно јаче повежемо са својим телом, будемо смиренији или сигурнији у себе; те се у зависности од потребе клијента, дају различите биљне капи.

Ограничавајућа уверења стичемо током читавог живота, али извор им могу бити и детињство, пренатални период, чак и прошли животи. Методе које практикујете нас уче како да очистимо и отпустимо та негативна убеђења која нас блокирају. Ако смо ми манифестација наших свесних и несвесних уверења, може ли се претпоставити да нас те методе враћају ономе ко ми заиста јесмо, и сврси нашег постојања у овом животу?

Да, и да живимо срећнијим и испуњенијим животом. Имамо доста ствари да решимо и у овом животу, тако да не морамо одлазити даље, у прошле. Некад занемаримо или не примећујемо да је живот заиста леп и препун дивних ствари. Ово су само неке од техника које нас на то подсећају.

Све технике које користите су трансформишуће дисциплине. Својим радом сте преузели задатак да откријете, дијагностификујете и промените кључне ствари које се тичу појединца и друштва. Сматрате ли себе терапеутом или учитељем?

Заправо, не. То су технике које су мени лично пуно помогле и даље ми помажу јер их још увек користим и на себи. Тако да ја ширим своје искуство, и живим за то да, на крају терапије, видим осмех на лицу клијента.

Разговор водила: Невена Ковачевић

Scroll To Top