Није још мрак

Извештај са прве конференције за медије Међународног фестивала документарног филма Beldocs

Јубиларно десето издање фестивала најављује 89 врхунских филмских остварења

Јубиларно 10. издање Међународног фестивала документарног филма Beldocs, које ће бити одржано од 8. до 15. маја 2017. године, обележиће бројни новитети и, наравно, врхунска филмска остварења савремене документаристике. Фестивал у Великој дворани Сава центра отвара филм Још једном с емоцијом о настанку сада чувеног албума Ника Кејва. Слоган овогодишњег Фестивала извучен је из наслова филма Френкија Фентона, који се такмичи за награде овогодишњег Beldocs-а.

Поводом јубиларног, десетог, фестивалског издања Међународног документарног филма присутнима се обратио Младен Вушуровић, директор Beldocs фестивала:
„Ово је врло емотиван тренутак за мене, из разлога што је ово 10. Beldocs по реду. То значи десет година изгарања, улагања енергије, труда и новца. Ове године у част тих десет година, и број филмова биће већи, чак њих 89. Оно што је добра вест јесте да је фестивал препознат и финансиран од стране Медиа програма Креативне Европе. То је велика сатисфакција за нас, јер ми живимо са овим фестивалом, и све време трагамо за програмом, темама, публиком и људском креацијом.“

Видео изјава Младен Вушуровић:

У оквиру селекције међународног такмичарског програма наћи ће се дванаест филмова, тематск и стилски различитих, које карактерише промишљен и одважан ауторски став. Грег Ди Кјур, филмски теоретичар и селектор међународне селекције, који се прошле године прикључио фестивалу, изразио је своју захвалност:
„Љубитељи филма ће имати прилике да између осталог, виде и актуелан документарац „Последњи људи у Алепу“ сиријског редитеља Фераса Фејада, као и филмове који се баве тематиком испитивања граница унутар породице, визуалне уметности и музике. Такође, гледаћемо филмове и са изразитим ауторским печатом, срцепарајуће приче о борби за живот и свој град, драму о сновима и жељама. Посебно ми је задовољство да напоменем да ће у оквиру селекције хрватског филма бити представљено шест изврсних документараца сниманих из женског угла”.

Видео изјава Грег Ди Кјур:

Marko Grba Singh, селектор домаћег такмичарског и ревијалног програма, који је уједно прошле године учествовао на Beldocs фестивалу као аутор филма „Абдул и Хамза”, најавио је да ће ове године домаћа селекција наставити са филмовима сличне тематике, издвојивши између осталих документарац „Између граница” Јелене Гавриловић и Мирка Радића, о избегличком кампу у Прешеву. Он је овом приликом изјавио:
„Домаћа селекција обухвата осам филмова у оквиру такмичарске и ревијалне селекције, а предвиђено је и одржавање две трибине – о рок музици осамдесетих и о стању кубанског друштва, обе инспирисане филмовима које ћемо приказати”.

Видео изјава Marko Grba Singh:

Редитељ Стеван Филиповић, селектор нове Feelgood movies селекције рекао је на конференцији:
„Ове године Feelgood селекцију чине три поднаслова која ће нам дати прецизнију слику онога што ћемо моћи да погледамо у Кинотеци у Косовској. Први сегмент селекције се зове „Ерос и Танатос“ и бави се темама секса и смрти. Ове године живот и сексуалност односе превагу бројчано што се тиче филмова. Оно што је фокус овогодишње селекције је женска перспектива и женска сексуалност. Друга селекција се односи на слоw и еколошке филмове који су споријег ритма, захтевају озбиљније удубљивање и баве се односом човека и природе у данашњем свету. И у трећој селекцији филмова под називом „Друштво и природа“ су филмови који се баве породичним односима и друштвеним појавама, где се анализирају предрасуде у друштву у којем данас живимо“.

Видео изјава Стеван Филиповић:

Селекторка специјалне премијерне селекције Креација vs. деструкција, Наташа Говедарица је изјавила:
„Реч је о посебној селекцији која је фокусирана на тему опозиције креације и деструкције. Представљамо осам филмова седам аутора, од којих се неки баве деструкцијом на ширем, глобалном плану, попут филма „Бомба”, док се други, попут палестинског редитеља, баве темом деструкције на личном плану, говорећи о властитом лову на дугове сећања.”

Видео изјава Наташа Говедарица:

Филм „Последњи људи у Алепу“, који је награђен Гран пријем жирија за најбоље остварење ван америчког говорног подручја, је рађен у режији већ награђиваног документаристе, Фераса Фајада који се захваљујући конференцијској вези обратио окупљенима са речима:
„Хтео сам да представим другачију перспективу Сирије унутар читаве мигрантске кризе, перспективу оних људи који су одлучили да остану и да се боре за опстанак у Сирији. Желео сам да прикажем део њиховог живота, њихове приче с обзиром да није било прилике да се сакупе њихове идеје у једну целину. Почео сам са радом још 2013. са циљем да обухватим различите аспекте цивилног друштва Сирије. Документарац има активистичку улогу, слично протесту, да представи приче оних који су остали да се боре” – рекао је Ферас.

Фотографије можете преузети са овог линка.

Scroll To Top