Bernhard Schlink и филм “Читач”

Године 2008. истоимена драма Bernardа Schlink-a, Тhe Reader, добија своју ништа мање вредну екранизовану верзију,  у режији Davida Hare-a. Ова послератна драма, која врло вешто и снажно преиспитује трагедију човека у суровој окрутности рата, трага за одговором на питање: Колико далеко је човек спреман да крије истину о себи? Драма која прати судбину Michael Berg-а (Ralph Fiennes) и Hannе Schmitz (Kate Winslet), истовремено сукобљава праведоносни суд адвокатског света младог студента и емотивну везу насталу након ратног злочина.

Све оно што ће из такве сурове, али животне околности настати преиспитаће симбиозу философије, етике и човека који се константно бори на супротним странама.

Многи критичари Читача верују да је филм срамна тајна Хане, Не њене прошлости као нацистички чувар, њене раније тајне због које је у суштини постала стражар.

Други сматрају да је филм изговор за порнографију маскирану као проповед... Неки се жале да нам не треба још један филм о Холокаусту. Нико од њих не мисли да филм можда има шта да каже о њима. Ја верујем да филм показује чињеницу људске природе: већина људи, већином времена, широм света одлучи да пође одређеним путем. Ми гласамо као део племена.

Roger Ebert

Нека следеће критичко проматрање ове драме буде ваше!

Уживајте у КУЛТ препоруци.

Scroll To Top