Вампири у Србији у 18. веку

Књига и коментари Марије Клеут и Николине Зобенице Вампири у Србији у 18. веку, представљена је у четвртак 14. марта у новосадском ресторану Паша. Поред ауторки књиге, на промоцији књиге говорили су проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић и доц. др Драгољуб Перић. Програм је водио Ђорђе Рандељ.

Прву половину књиге Вампири у Србији у 18. веку чини невелико дело објављено у Лајпцигу 1732. године под необично дугим насловом Документовано и детаљно саопштење о вампирима или људским крвопијама који су се ове године и претходних година појавили у Краљевини Србији са разматрањем о томе и рукописом једног официра из пука принца Александра из Медвеђе у Србији упућеним чувеном доктору универзитета у Лајпцигу. Дело је превела са немачког проф. др Николина Зобеница, професорка са Филозофског факултета у Новом Саду. Догађаји који су инспирисали штампање овог дела збили су се у првим деценијама 18. века на простору тадашње Краљевине Србије. Анонимни приређивач читаоцу на увид пружа чланке какви су се често могли читати у бечкој штампи тог доба, а који су се односили на веровања у вампире и на драматична сведочанства која су у аустријску престоницу стизала о појави вампира у јужним пограничним крајевима. Ово дело, у одличном преводу проф. др Николине Зобенице, пружа детаљан опис веровања о бићима на граници два света, овостраног и оностраног, те се може сматрати етнографским описом или бар извором за проучавање српских обичаја и веровања. Истовремено је сведочанство о сусрету две културе: западноевропске, оличене у аустријским официрима и српске, представљене кроз ликове домаћег становништва.

Другу половину књиге чине коментари које даје проф. др Марија Клеут, у којима се објашњавају извори и историјске околности које су ишле у прилог настанка лајпцишке књиге. Такође, реч о и о сусрету и међусобном сагледавању српске и аустријске културе.

На крају, ту је и сегмент о подтексту веровања у вампире који се јавља у савременим романима Страх и његов слуга Мирјане Новаковић и Пољубац лептира Џејмса Лајона. Књигу Вампири у Србији у 18. веку, објавио је Службени гласник средином 2018. године.

Scroll To Top