ТЕЛО КАО ИНСТРУМЕНТ

“Живот слободног уметника је пун различитих изазова: обично вијамо наступе и промоције сами, организујемо сами догађаје, превоз, правимо сценографију или костиме, сами промовишемо, све радимо сами – уочите реч која се понавља” – овако разговор за КУЛТ започиње Ана Врбашки – представница групе Alice in WonderBand и један од чланова и покретача радионице “Тело као инструмент”. 

Alice in WonderBand

  • Како сте дошли на идеју да тело користите као инструмент и да покренете такве радионице?

Као природно је дошла идеја да, уместо да носимо инструменте на концерте почнемо да користимо тело као инструмент и ослободимо се свих реквизита! Бубњар без бубња и певачица – двојац којем не треба пуно да би наступили – чак ни бина! Ово је најновија поставка Alice in WonderBand, бенда који живи од 1999. године, и, мање или више активно, ствара на овим просторима.

  • Бавите се техником body percussion-а, односно уметношћу ударања сопственог тела у циљу стварања ритма и музике. Можете ли нам рећи нешто више о овоме? 

Тело као инструмент је радионица на којој се бавимо техником body percussion, која је врло коришћена у свету, али је у нашем региону недовољно позната. Body percussion је уметност ударања сопственог тела у циљу произвођења различитих ритмичких звукова. Користећи специфичне покрете, body percussion утиче на јачање одређених делова нашег тела, и на тај начин утиче на наше рефлексе, пажњу и брзину реаговања на различите захтеве из наше околине. Такође, body percussion доприноси развоју свесности о нашем телу, контроли покрета и јачању мишића, као и бољој координацији и балансу. Истраживања у области псхологије су показала да body percussion побољшава концентрацију, памћење и перцепцију, а може да има и терапеутска својства због тога што стимулише и активира наш организам како на психомоторном, тако и на когнитивном нивоу. Осим тога, оркестрација – стварање музике у групи, као једна од техника body percussion-а, доприноси развоју вештина комуникације и смањењу анксиозности у комуникацији са другим људима, и последично, јачању самопоуздања и самопоштовања. Без обзира на претходно музичко искуство, свако може да научи како да искористи свој унутрашњи ритам и истражи звук свог тела кроз ову вештину најчистијег музичког изражавања.

  • Колико дуго изводите радионице овог типа? 

Радионице овог типа водимо од 2014. године, са децом и одраслима, у земљи и иностранству. Радионице „Тело као инструмент“ ће се од ове јесени поново редовно одржавати у Новом Саду, Београду и Суботици.

  • Радионицу водиш ти, Марко Дињашки и Милена Станојевић, а представу/концерт је режирала глумица Вишња Обрадовић. Када и где публика има прилику да посведочи овом несвакидашњем уметничком остварењу? 

Како би спојили лепо и корисно, одлучили смо да радионицу промовишемо и кроз наш наступ, који је својеврсни микс између представе и концерта. Наша драга пријатељица и сарадница, Вишња Обрадовић, глумица Српског Народног позоришта, је прихватила наш позив да материјал који смо припремили уобличи и представу режира. Тако је настао „Да и Ре – Тело као инструмент“, догађај који ће имати претпремијеру на Дану града у Суботици, 1. септембра у 16h у центру града, а 2. септембра премијеру на Фестивалу уличних свирача у Новом Саду, у 21h на бини на рампином путу, изнад цркве у Штросмајеровој улици.

Једнодневна радионица, на коју треба да се пријавите путем он-лине формулара, ће се, такође, десити у оквиру Фестивала уличних свирача, 3. септембра. Почиње од 12h и траје до 18 h, са паузом од сат времена, и презентацијом истог дана на истом месту, у 21h. Радионицу, поред Марка Дињашког и мене, води Милена Станојевић, драга пријатељица и сарадница, позоришни редитељ, глумица и перформер, која је завршила глуму и режију за савремене и алтернативне позоришне форме у Софији, Бугарска. На радионици ћете имати прилике да се упознате са једноставним формама body percussion технике, прођете кроз занимљиве позоришне вежбе, да научите песме које ћемо двогласно певати, и да искусите на који начин је могуће створити презентацију радионице у трајању од пола сата у току једнога дана!

Све информације о догађајима можете наћи на нашој  страници MaркоНелом или на сајтовима Улични свирачи или Аlice in Wonder band.

Разговор водила: Милена Кулић

Scroll To Top