ТАБУ У УМЕТНОСТИ

Опште је познато да уметници имају способност да у свему пронађу инспирацију, и претворе стечене утиске у дела. Многа уметничка дела су настала из уметникових тежњи да овековечи тренутно друштвено стање, државно уређење, или једноставно субјективне емоције, људе или догађаје које су за њега од личне важности. Са друге стране, имамо и оне уметнике који одлазе мало даље у трагању за темом својих дела, па се дотичу ТАБУА као централне јединице стварања.

Појава ТАБУА се не може везати за тачан временски период. Вероватно је настао и добијао на значају са развојем друштва, од примитивног ка модерном, то јест друштву у којем ми живимо. ТАБУ у дословном смислу значи „забрана“. Ако мало боље промислимо о значењу те речи, везаћемо је за забрану одређеног рада или говора, то јест нечега што пркоси неписаним друштвеним нормама.

srednjevekovna-umetnost-foto-viralthread-1450041495-803515

Сходно постојању одређених забрана у понашању, увек постоје и припадници заједница који их крше. На тај начин се ТАБУ ТЕМЕ одржавају у животу. Људима је забрањено занимљиво, и свако од нас га на различите начине тумачи и окуша. Приметићемо да су данас ТАБУИ у различитим националим друштвима, различитог карактера и особина. То донекле има везе и са културом, обичајима и религијом. Наравно, постоје и универзални ТАБУИ, који се прилагођавају свим претходно поменутим разликама и у већини земаља се могу приметити. Најчешћи ТАБУИ у светском дрштву су везани за законске забране, то јест законски су забрањени. Инцест, конзумирање психоделика или канибализам само су неки од примера. Признавање хомосексуалности као равноправне сексуалне опредељености, те озваничавање веза хомосексуалним парова, њихова могућност да оснују породицу, у већини земаља је побеђен ТАБУ, док је, са друге стране, у нашем националном друштву и даље абнорамалан и неприродан појам.

Кроз историју, појам ТАБУА је еволуирао, али не у смеру у којем је и друштво. Народима старог света (Стари Грци, Римљани, Египћани…) су наши данашњи ТАБУИ били нормалност. Инцест је био редовна појава, што ћемо видети и касније у новом веку, где су се многи владари, венчавали својим сродницима. Најпознатији пример инцеста у историји је свакако египатски фараон Тутанкамон, чији су родитељи били рођени брат и сестра, због чега је он имао одређене хендикепе.

Хомосексуалност као нормална појавала важила је и за римског цара Хадријана који је био у емотивно – сексуалној вези са младићем званим Антиној.

Канибализам, као и конзумирање психоделика, се јавља у многим примитивним кулурама као део верских, културних или магијских ритуала.

eric-white_czechsicle

Такође, многи народи старог света су се дивили људском нагом телу, те је највише уметничких дела старог света у којима је људски живот и постојање истакнуто у првом плану, заправо човек приказан као наг. Људско тело је напросто сматрано јединственом уметношћу коју је створила природа, те су се трудили да га веродостојно очувају. Сексуалност је такође тема многих уметничких дела старог света, док је данас непојмљиво и бескруполозно истицитати то као мотив.

Са мог становишта, као особе која се активно бави уметношћу и прихвата њен позив, имам особно схватање ТАБУА и његовог утицаја на стваралаштво. ТАБУ се самом својом појавом у уметности не интерпретира само у уметничком делу, већ и у стварности човека који га ствара. Ако сагледам шта за мене у најкраћем смислу предствавља ТАБУ, то је засигурно могућност истраживања сопствбеног ума кроз норме које нам друштво намеће. Јасније образложено, то је прилика разбијања стереотипа и скидање ограда са сопствених схватања, те веровање да свако од нас има право избора и право да пронађе личну срећу, ма у каквом одлику се онда манифестовала.

richard-hamiltonУ свом раду настојим да прекршим што више друштвених норми показујући да верујем у своје идeале, а како је уметност једино средство које је веродостојно као оружје у тој борби, одговоре тражим у његовој суштини.

Уметност као тежња уметника да поправи све грешке друштва и учини свет бољим, претвара га у идеалисту који се до самог краја бори за своје идеје. Појава ТАБУА у уметности, представља кључ за отварање сандука слободе који је свако друштво до сада држалао затвореним. Усвајањем забрањених тема за главну тематику уметничких дела многи уметници су прихватили. То су уметници из свих сфера уметности, како фотографије, сликарства, вајарства, тако и поезије, драме или филма.  Занимањем људи за уметност која промовише и искључује ТАБУ, повећава свест људи о томе да  један либералан свет, каквом ми као друштво тежимо, не треба поседовати никакве забране. Ослобађање од ТАБУА и забрана засигурно би створило бољи свет и допринело већој слободи човека као свестране индивидуе.

Ауторка: Тамара Атист

Scroll To Top