Стиг Бјоркман отвара јубиларни 10. Beldocs фестивал

Шведски редитељ је последњи пут у Београду приказао филм Ја волим, ти волиш 1971. године, на првом Фесту, где је био гост на позив Душана Макавејева.

Пројекцијом филма Још једном с емоцијом Ендрјуа Доминика у понедељак у 20.30 у Великој дворани Сава центра почиње јубиларни 10. Beldocs. У години јубилеја, посетиоце очекују бројни новитети и 89 филмова, који ће бити приказани у 11 програмских целина.

Част да отвори Beldocs припала је шведском редитељу Стигу Бјоркману, аутору документарног филма Ингрид Бергман – њеним речима који је успео да реконструише живот чувене светске глумице, на основу снимака из приватне архиве.

Бјоркман је први пут гостовао у Београду 1971. године на првом Фесту, на позив Душана Макавејева, када је приказан и његов први играни филм Ја волим, ти волиш. Бјоркман се данас радо сећа Београда у који је и касније свраћао на пропутовању до Грчке. Сећа се великог догађаја у Дому синдиката, те сусрета са Питером Фондом, који је тада такође гостовао са филмом Голи у седлу, те дружења са Макавејевим, које је настављено и у годинама које су следиле. Свој најновији филм Ингрид Бергман – њеним речима, Бјоркман је започео у пролеће 2011. када се сусрео са Изабелом Роселини, ћерком Ингрид Бергман, која му сугерише да “направи филм о Мами”.Захваљујући Изабели, Бјоркман веродостојно приказује Ингрид користећи њене речи и слике. Седам пута номинована и награђена са чак три Оскара, Ингрид Бергман била је једна од најталентованијих глумица златног доба Холивуда и остала је упамћена по несвакидашњим изведбама у филмовима Казабланка (1942), Плинска светлост (1944) и Јесења соната (1978).

Филм Још једном с емоцијом је величанствено документарно остварење, рађено у црно-белој техници о стварању сада већ легендарног албума Skeleton Tree Ника Кејва, наравно са његовим саставом the  Bad Seeds.

Оригинално замишљен као перформанс, филм нас увлачи у нешто много значајније са чиме се и сам редитељ Доминик суочава, а то је трагична позадина писања и снимања тог албума. Филм чине испреплетане нарације снимљеног перформанса новог албума Bad Seeds и интервјуи и снимци које је сакупљао Доминик. Као резултат имамо филм тако комплетан, суров и сиров, истински тестамент једног уметника који покушава да пронађе излаз из таме. Филм је премијеру доживео у Венецији прошле године, након чега је приказан у више од 30 земаља, остваривши изванредан успех широм света. Редитељ Ендру Доминик познат је по играним филмовима, почев од изванреедно филма Chopper  са Ериком Баном, који је радио у Аустралији и који му је отворио врата ка Холивуду, до високостилизованих драма Кукавичко убиство Џесија Џејмса и Killing Them Softly  са Бредом Питом, са којима се доказао као аутор од којег се очекују специфична остварења. Тако је и са филмом Још једном с емоцијом, који у својој снази никога не оставља равнодушним.

10. Beldocs биће одржан од 8. до 15. маја паралелно у неколико београдских дворана, где ће бити приказано 89 филмова у различитим програмским целинама. Већина наслова доживеће на Белдоцсу своје европске или светске премијере. Сем Сава центра, остали програми биће у Дворани културног центра, Дому омладине Београда, у Великој сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој и у сали “Динко Туцаковић” у Кинотеци у Косовској.

Scroll To Top