“РУНДЕК, ИЗМЕЂУ (КЊИГА О ПЕСМАМА)”

Уобичајено је књигу која ти је привукла пажњу у књижари узети, отворити и насумично изабрати страницу са које ћеш прочитати пасус или два, то ће одлучити да ли ће се наћи на пулту крај касе, без обзира на то да ли ти је аутор већ познат или је књига са листе оних коју ти је већ толико пријатеља у чији суд верујеш исту препоручило.
Када сам у излогу угледао одавно чекану Рундек, између Анта Перковића – ушао сам, платио је и изашао. Тако сам својевремено куповао и албуме Хаустора, често и без слушања “првог сингла са албума”. Тако сам у зиму 1996. купио оригинално издање првог Рундековог соло албума које је вредело колико трећина месечне плате на радију.

darko-i-ante-f
Анте Перковић и Дарко Рундек (фото: Зоран Стајчић)

И Анте Перковић је претходном, одличном књигом Седма Република  заслужио да прође границу без контроле и није било разлога за сумњу да је и овог пута од под клупом скриваних сличица из маште сложио драгоцен калеидоскоп (или Самсару?) Иако писана “у више руку” (међу којима су и Рундекове, које исписују језгровите фрагменте одрастања и живота) – ова књига није, нити пледира да буде биографска. Ово је, како и поднаслов књиге подсећа – “књига о песмама”.

На срећу, Анте Перковић изабраних 17 песама (петнаест које Рундек потписује као (ко)аутор и две обраде) не користи да би нам демонстрирао изузетно баратање фактографијом или доказивао списатељско умеће писањем осврта на исте, већ их користи као оквир за исказе Рундека, чланова Cargo оркестра, сведока неких снимања, концерата или онога што се дешавало у Кугла глумишту, али то чини тако спретно да се не осети када се у причама нађу и Грам Парсонс, Алија Сиротановић и Стаханов, (прави) Шејн, Булгаков, читав (подужи) текст из Џубокса, Дилан, историја пројекта Радио Брод чије посаде је Рундек био члан, као и шира прича о поново актуелној Ay Carmela и још много довитљивих малих чудака који чине да из ове књиге свако мало потече музика која не може бити лако записана речима и која функционише сродно албуму “Трећи свијет”: уколико се неком пасусу или тексту вратиш пола сата касније, открићеш да је овде намерно остављен ехо на добошу а овде ниоткуда избија необични звиждук, да би се ту требало вратити још неколико пута јер има слојева које тренутно не можеш да скужиш, кренула је прича о женама које на главама носе тајни терет метака у корпама са папром а нашли смо се у врту који зима заобилази, у свакој од прича има путоказа ка ликовима који су до предуго остали у сјени а чије је присуство, рад, труд или само постојање утицало оно што знамо као Рундекове песме.

Rundek_Izmedju_coverА када Рундек најави а Перковић се упусти у “Као да је било некад” у верзији Рундек Cargo Оркестра у Битеф Театру из 2012, то вам је највише што речи могу када је музика у питању и најлепше што речи могу о пријатељству и односима (“мислим, увијек смо се сретали на довољно кратко да смо размјењивали најбоље у нама” – Рундек о Милану, Маги и ВДу).

Поштоваоци музике Рундека и Хаустора пронаћи ће у овој књизи неколико изузетних епизода које ће их инспирисати на поновно слушање комплетног опуса и Рундека и Хаустора, они који су га до сада знали по неколико хитова (? да не расправљамо сада о дефиницији те речи) могли би га упознати много боље и открити једног од ретких који се никада није крио иза лажних имена што га чини још драгоценијим, као и песме које је до сада направио.

Рундек, између (оригинално издање МенАрт, 2013) објавила је Лагуна. Уводних двадесетак страница књиге доступно је читање ОВДЕ.

Аутор: Небојша Кривокућа (Prešlicavanje)

Scroll To Top