Родно и плодно Рудно

Село Рудно налази се у општини Краљево. Од града Краљева до села се путује Ибарском магистралом, неких 100 км, према југу у правцу Рашке. Насеље је смештено на обронцима планине Радочело у званичном природном резервату биосфере Голија-Студеница.

Планинарска траса води од Дома у самом селу (1057 м) до врха планине Радочело (1643 м). Чим се пређе река Бревина на којој често логорују млади извиђачи, наилази се на типичан питоми крајолик који карактерише ове пределе. Ретка домаћинства разбацана су по благо заталасаном терену.

Од љубазног локалног становништва можете набавити чувени сир и кајмак, хлеб од хељде или ракију и мед. Но, оно што привлачи пажњу на самом почетку шетње су читави брежуљци намењени кромпиру. Ту и тамо крију се газдинства којих нема много (према разним изворима између 100 и 150).

По чистој, здравој и издашној природи као и по уређеном и негованом окружењу дало би се закључити да је ово мали рај на земљи и да оних званичо заведених 250-300 душа у селу љубоморно чувају тајну приласка. Но, и поред активне туристичке кампање истина је да се бележи константан пад броја становника и повећање просечне старости (тренутно између 45 и 50 година).

Цела спика у пет слика :

Републичка акција: 11. јун 2016.
Локација: село Рудно, Србија.
Траса: Рудно > Радочело (1643 м).

Фотографије + текст: Јован Павловић (Мозгодерина) 

Scroll To Top