Пролеће на Студеној планини

Студена планина је још један у ниски планинарских бисера који опасују Краљево. Сјајна одредница за пешаке свих узраста, али и за бициклисте због релативно питомог прилаза и погледа који са врха „пуца” у свим правцима. За шетњу по благом пролећном дану одабрали смо прилаз из села Брезна, са јутарњим полазиштем из планинарског дома „Зорица Гиздавић” који одржава друштво „Гвоздац” из Краљева. Уколико имате среће да затекнете неког од чланова, не гине вам чашица пријатног разговора уз домаћу ракију и јутарњу кафицу.


Путања је пријатна за шетњу и може да буде тема неке друге приче, али када се први пут докопате врха Студене планине, у сећање вам се уреже необичан, јединствен и заувек препознатљив крајолик. Гребен, који спаја неколико врхова, „искрчен” је од шуме те делује попут широке писте за шетање али и узлетање погледа који не зна куда пре. Травната пољана на гребену само је благо ту и тамо прошарана/испрскана мрљама ситних четинара, омањим стенама и несвакидашњим кружним каменим наслагама. Евидентно је да су те разбацане мини грађевине дело људских руку, али са каквом наменом?

Кавгалија (1355) слови за највиши врх Студене. Још један красан пример изворног српског именовања. Наводно су се баш туда око престола вијала зараћена браћа коју је Свети Сава мирио. Док их није помирио, заметали су кавгу. Мирење је дало повода за другојачије називе других места. Једно од тумачења је да сама планина добила име по многобројним изворима (студенцима) који су и лети ледени. Заиста је тако, воде има доста ако знате где да тражите, но не залећите се. Чувајте крајнике.

По ведром дану, види се далеко. Шетња са прекрасним видиком: Равна планина, Жељин, Столови… Кад приземљите поглед, на ливади се може пронаћи и чувени цвет Нарцис. Повратак је донекле проблематичан, те треба кренути на време. Трагајући за путевима ка селу Церје, шетали смо углавном паралелно са Ибарском магистралом, а ваља сићи са тих привидно бескрајних изохипси. Напослетку смо кратили пут преко стрмог камењара, ван стазе, што није препоручиво. Наводно, треба прећи преко ливаде коју смо тог пута омашили. Ако стигнете на време до насеља, хватате шинобус (21:15h) ка граду, што је прилично пријатан начин да се приведе крају препечачен пролећни дан.

Цела спика у пет слика: 

Акција: излет, 23. април, 2016.
Локација: Студена планина, Краљево, Србија.
Траса: Брезна – Кавгалија (1355m) – Церје.

Фотографије + текст: Јован Павловић Непојмљиви (MozGoDERiNA)

Scroll To Top