Ћићолина на 10. Beldocs-у: Забрањени, дивљи сан

Програм Биографски документарци фестивала Beldocs већ је створио своју публику, која очекује да се подробније упозна са неком од познатих личности из прошлости, у документарном стилу, са много снимака, махом досад необјављиваних, из приватних архива… Тако ће бити и ове године, где овај програм доноси и представља нека имена, добро позната, у посве другом светлу.

То је случај и са Ћићолином, некада чувеном порнографском звездом, која у филму Ћићолина, кума од скандала говори о себи и свом животу, заједно са другима интервјуисаним за ову прилику. Beldocs тим преговара са Ћићолином, која је веома расположена да се упозна са публиком у Београду, и буде једна од гошћи овогодишњег фестивалског издања.

Кроз причу и архивске материјале, филм Алесандра Мелацинија прати животни пут Илоне Сталер, касније познате као Ћићолина, са посебним погледом и освртом на њен рад и уметност. На почетку сазнајемо да је као мала емигрирала из тада комунистичке Мађарске у Италију, где је открила погодно тле за живот испуњен скандалима. Девојка атрактивног изгледа прво је радила посао шпијуна за обавештајну службу, да би потом постала модел. Када је снимила фотосешн у коме је сирена у провокативним позама, истог часа је била лансирана као звезда радећи најпре на радију, где је слободан стил разговора са публиком изазивао тада велике скандале, преко телевизије, где је свака њена појава будила контроверзе, до филмова и порнографије, где је оставила дубок траг.

Касније, Ћићолина је била прва звезда порно филмова у историји демократије, која је изгласана за Парламент а њен турбулентан брак са Џефом Кунсом коначно јој је осигурао статус иконе у савременој поп култури.

Филм је управо фокусиран на то. Из сасвим једног другог угла, Ћићолина, кума од скандала упознаје нас са једном врло комплексном особом, која је заправо у потпуности искористила свој статус, како би у послу који је одабрала била и остала прва. Филм је тако путовање у прошлост испуњен хардкор сликама. Преиспитујући те слике, Ћићолина се и сама пита да ли је она заправо била озбиљан уметник у свом јавном наступу, који ће заправо тек касније постати вулгаризован. Посебно узбудљиво у филму јесте снимање са питоном, које је узнемирили читаву Италију тада, а које је заправо постало симбол читавог једног периода италијанске историје. Свако ко је и помислио да је Ћићолина заправо синоним за вулгарност и перверзију, заправо сада има прилику да се у филму увери у нешто потпуно супротно – у једну озбиљу уметницу, која је нашла начин да користи секс у сваком животном сегменту и да од себе, као сексуалне фигуре, направи име и бренд. Тек сада, из филма, сазнајемо И колико је била цењена у послу којим се бавила, па у једном сегменту се цитира и Фелини, који каже „Ћићолина је забрањени, дивљи сан италијанског друштва… Њена сексуалност је митолошка, а не застрашујућа. Када спава са змијама или коњима, она тада односи мушке страхове о њиховој снази, смешкајући се константно попут хијероглифа…”

То су само неке од изјава о особи која одузима дах.

10. Beldocs биће одржан од 8. до 15. маја паралелно у неколико београдских дворана, где ће бити приказано више од 80 филмова у различитим програмским целинама. Већина наслова доживеће на Beldocs-у своје европске или светске премијере. Beldocs ће отварање уприличити у Сава центру пројекцијом филма Још једном с емоцијом Ендрјуа Доминика о Нику Кејву, а остали програми биће у Дворани културног центра, Дому омладине Београда, у Великој сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој и у сали „Динко Туцаковић” у Кинотеци у Косовској.

Scroll To Top