ПОДРЖИ Б(Ј)ЕГУНЦЕ

Уредништво КУЛТ-а читаоцима овог пута предлаже један посебно занимљив пројекат, за чију нам је реализацију потребна ваша помоћ. Пројекат Б(ј)егунци је ушао у 40 пројеката на superste конкурсу. Уз вашу подршку, овај пројекат може да уђе у финале и да добије финансијску помоћ ове фондације.

Уколико вам се допада пројекат, уколико верујете у моћ позоришне уметности – подржите и помозите да се реализује идеја ових младих људи.

Свој глас подршке Б(ј)егунцима можеш дати тако што ћеш на сајту: B(j)egunci – SUPERSTE кликнути на Подржи пројекат, тако што ћеш се улоговати преко Фејсбука или неке друге друштвене мреже.

BJEБ(ј)егунци су четворогишње позоришно истраживање на тему: остати или отићи из ове земље (Хрватске, Србије). Истраживање ће спроводити по једна група људи из Осијека и Новог Сада. Групу ће сачињавати студенти глуме и режије Умјетничке академије из Осијека  и Академије уметности из Новог Сада, као и глумци средње и старије генерације. Учесници ће бити бирани на јавним аудицијама а основни критеријум ће бити различити лични ставови на тему миграција.

Рад ће се одвијати у четири етапе по годину дана. Након сваке етапе јавно ће бити презентовани резултати истраживања кроз прозоришне представе, видео радове, перформанс, јавне трибине… Прва етапа је усмерена на потрагу за искуствима људи који су напустили земљу. Друга етапа подразумева промену средине – мини миграцију. Трећа етапа подразумева разумевање средина у које се мигрира и разумевање средине из које се мигрира. Четврта етапа подразумева лични закључак шта ми је чинити по питању -остати или отићи.

Циљ Б(ј)егунаца је да се бекство претвори у спознајно путовање, у Доситејево “странствовање”. Б(ј)екство подразумева одлазак из нужде, из тежње да се особа удаљи од неке непријатности, опасности без жеље за повратком. “Странствовање” – спознајно путовање подразумева уживљавање у другу средину, културу, друштво и развијање емпатије према истој како би се на што квалитетнији начин могла сагледати средина из које се отишло. “Странствовање” укључује повратак и побољшавање средине из које се отишло помоћу искустава која су стечена током путовања. Циљ Б(ј)егунаца је да бегунац разуме разлоге свог бега и да, након схватања разлога, сам себе претвори у путника жељног знања. Циљ Б(ј)егунаца је повратак истраживању, учењу, спознаји и решењу. Циљ Б(ј)егунаца је повратак информисаном деловању.

Тим који ради на реализацији пројекта су студенти Академије уметности из Новог Сада и Умјетничке академије из Осијека. Млади људи који се боре за свет позоришне уметности: Душан Мамула, Домагој Мркоњић, Ђорђе Петровић, Александра Мрђен, Соња Младенов.

Овај пројекат можеш подржати тако што ћеш дати свој глас на линку: B(j)egunci – SUPERSTE!

Такође, више о пројекту можете сазнати на: Фејсбук страници – Б(ј)егунци!

Уредништво КУЛТ-а се захваљује на подршци, у нади да ћемо овај пројекат ускоро гледати у нашем позоришту!

Scroll To Top