О „Штапу Светог Саве“ Драгана Лакићевића

Штап Светог Саве : легенде / Драган Лакићевић ; [илустрације Предраг Драговић]. - 3. изд. - Београд : Партенон, 2018 (Бор : Терција). - 106 стр. : илустр. ; 24 cm

Посох святого Саввы : легенды / Драган Лакичевич ; [пер. с серб., предисл. и примеч. И. А. Чароты ; рекомендовано к публикации Издательским советом Белорусской Православной Церкви ИС Б18-801-0004]. - Минск : Медиал, 2018. - 63 с. - 700 экз.

Ауторска збирка прича „Штап Светог Саве“, нашег познатог књижевника и уредника Српске књижевне задруге Драгана Лакићевића, доживела је три издања: 2006, 2007. и 2018. године. Ове приче употпуњују наше знање о првом српском просветитељу, помажу нам да га замислимо у детињству, младости и зрелом добу, али говоре нам и о томе, да овај светитељ и данас чува свој народ.

Ову књигу је на руски језик превео познати слависта и србиста проф. др Иван Чарота, а исту је за публиковање препоручио Издавачки савет Белоруске Православне Цркве. Издавач је „Медиал“, 2018. године, из Минска (Белорусија), где су одржавана и успешна представљања ове књиге читалачкој публици. Уједно, проф. Иван Чарота је, осим превода, написао и предговор и коментаре на одређене појмове у књизи.

Ипак, наведене пуке чињенице нису разлог зашто препоручујем на читање ову књигу. Приче о Светом Сави по својој форми и типским ликовима и местима веома подсећају на легенде, а снагом једноставности и нормалне људске топлине везују нас за тему и држе пажњу од прве до последње. Читају се у једном даху, надахњују, поучавају и чине да се замислимо над својим поступцима и животом. Било да их читају деца или одрасли – остављају једнако јак утисак, а мудре мисли (поуке) тих прича дуго се памте и помињу. Тако нам Свети Сава, идеалан српски учитељ, духовник, вођа, постаје потпуно близак и разумљив, баш као да је наш савременик. То осећање је највеће благо ове изузетне књиге.

Ауторка: Дајана Лазаревић

Scroll To Top