Нови Сад – град сцена

Новосадски „Kалеидоскоп културе“ одржаће се од  24. августа до 30. септембра и по други пут, кроз заједничку културу стваралаштва, на више од 80 локација претвориће Нови Сад у „град сцену“.

Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметнике, али и саме грађане, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

„Нама је најважније да што већи број грађана укључимо и да грађани буду носиоци различитих пројеката, да буду део различитих дешавања и да приближимо културна дешавања грађанима. Ово није питање неког елитистичког концепта, ово је осмишљено у контексту да култура припада грађанима, Новосађанима и да прикажемо да је култура најбољи део Новог Сада“ рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, на конференцији поводом најаве другог „Калеидоскопа културе“, одржаној у Градској кући.

Идеју „Калеидоскопа културе“ додатно истичемо преплитањем пет врста уметности: архитектуром, књижевношћу, извођачком, примењеном и визуелном уметношћу на пет култних локација у граду, каже директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић:

„Програмом у Подграђу Петроварадинске тврђаве, као једним од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми Новог Сада за ЕПК отворићемо овогодишњи Калеидоскоп културе. Причу о архитектури ћемо 24. августа у 21 час започети визуелном пројекцијом Новосадске капије која је срушена пре готово 100 година. После Шетње кроз наслеђе са стручним вођењем, изложбом и филмом о обнови Подграђа, на Београдској улици ће се представити победници Стеријиног позорија за савремени текст, Шабачко позориште са представом Бацачи прстију. Овом представом, која се после Њујорка, Париза и Франкфурта, премијерно изводи у Новом Саду  желимо додатно да истакнемо дугорочну визију да се из Подграђа трајно измести саобраћај и тиме сачува барокни драгуљ Новог Сада истакао је Миленковић на конференцији за медије.

Спектакл на отвореном „Филмхармонија“ који спаја неми филм једног од највећих комичара свих времена – Чарлија Чаплина и музику сјајне Загребачке филхармоније Новосађане очекује 3. 4. и 5. септембра у Парку присаједињења од 20 часова. Реч је о два Чаплинова нема филма „Циркус“ и „Малишан“ чију пројекцију ће уживо пратити педесет музичара. Несвакидашњи концерт уз пројекцију филма под звездама је европски прекогранични пројекат Хрватске и Србије, у коме је партнер Музичка омладина Новог Сада.

Корзо, и ове, као и прошле године, један је од кључних догађаја који ће бити одржан 14. септембра. Булевар Михајла Пупина, у самом центру града, постаће својеврсна позорница, на којој наступају виртуози класичне музике. Догађај због ког Нови Сад може да парира европским метрополама обележиће наступ Војвођанског симфонијског оркестра, као и пијанисткиње Рите Кинке, виолинисте Роберта Лакатоша, под диригентском палицом Александра Којића.

Примењена уметност ће кроз „Калеидоскоп“ оживети и Железничку станицу. Победници 14. Прашког квадријелна, најзначајније светске манифестације посвећене сценографији и сценском простору, биће представљен Новосађанима од 21. до 23. септембра. Пројекат „Ове зграде говоре истину“ састоји се из неколико делова, што значи да ће публика имати прилике да види различите уметности у аутентичном простору Железничке станице – изложбу, перформанс, кратак видео „Кино култура“.

Међу догађајима који показују аутентичност „Калеидоскопа културе“ биће и својеврсно књижевно јутро у оквиру Међународног фестивала прозног стваралаштва, Просефест. Последњег дана овог књижевног фестивала, 28. септембра, у 7 сати ујутру публика ће присуствовати несвакидашњем угођају који књижевност смешта на једну од најужурбанијих локација у граду – Најлон пијацу. На чувеном Најлону публици ће се представити Милутин Ж. Павлов, који ће читати одломак из свог романа „Шармер мале вароши“ и дискутовати са публиком.

Добар део програма овогодишњег „Калеидоскопа“ биће у културним станицама Свилара и Еђшег, на које су Новосађани већ навикли као просторе у којима могу пронаћи бројне садржаје током читаве године, али и учествовати у креирању истих, а културна станица на Грбавици обележиће и годишњицу отварања.

Калеидоскоп и ове године окупља више од 60 организација и њихове садржаје који доприносе претварању целог града у сцену, са циљем развоја публике, повећања видљивости културних програма, како би Нови Сад спремно дочекао годину титуле Европске престонице културе.

Све информације можете пронаћи на сајту: kaleidoskop.ns2021.rs.

Scroll To Top