Michael Nyman и савршени минимализам

Готово да нема читаоца који, иако можда није чуо за име великог музичког композитора, није био сведок прелепе мелодије, креације овог енглеског мајстора, музиколога и пијанисте. Jедноставношћу ритма и звука открива лепоту савршене минималистичке музике, обојене емоцијом, садржане у префињеном тону.

Као један од истакнутих представника Краљевске академије у Лондону, Nyman је свој успех започео компонујући за оперске куће. Свој први велики успех и признање стекао је музиком за филм The Piano, за чије остварење је номинован за награду Британске академије и Golden Globe, а сам албум  The Piano постао је најпопуларнији албум класичне музике.

Michael Nyman је заслужан за велики број филмских и оперских композиција: The Piano, The End of the affair, Gattaca,The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover, Six days, six nights,  The Man Who Mistook His Wife for a Hat,  Man and Boy: Dada,  Love Counts. Проглашен за Команданта реда Британског царства, награђен за животно остварење, постаје један од најцењенијих и свакако најпризнатијих композитора, а сарадња са филмом се наставља до данас.

КУЛТ вам топло препоручује да се препустите мелодији једног њеног непоновљивог господара.

Scroll To Top