Кратке приче егзистенцијализма

Четврти по реду међународни фестивал кратког играног филма, Башта фест, који се одржава у Бајиној Башти, свечано је отворен 29. јуна ове године. Већ неколико година уназад, овај фестивал доказује да култура у Србији ипак успева да опстане.

На церемонији отварања првог дана, поред оснивача фестивала Јована Јелисавчића и  Маје Шуше (уједно и водитељке програма), придружили су нам се Драган Бјелогрлић, Хана Селимовић – која је отворила фестивал, и велики број младих, талентованих глумаца. Први дан почео је кратким филмом под насловом Малеш у режији Ивана Бакрача. Након уводног, програм фестивала настављен је приказивањем такмичарских филмова (којих је било укупно 25). Ове године Башта фест угостио је учеснике из Данске, Кине, Немачке, Хрватске, Мађарске, Словеније, Грчке, Канаде, Норвешке, Велике Британије, Румуније, Бразила, Бугарске, Финске, Италије, Белгије и наравно Србије. Као што видимо, реч је о интернационалном фестивалу који је још једном пред многобројну публику поставио висок стандард у категоријама краткометражног филма. Остварења која су приказана ове године на Башта фесту осликавају живот и судбину човека данашњице, са свим егзистенцијалним грчевима, кризама кроз које се мора проћи, и греховима који се морају понети на плећима. Вероватно због горког укуса који остаје након погледа на слику савременог човека којег разапињу бројна животна питања, публика је уз овације и дуготрајно пљескање испратила домаћи филм Ујед пчеле у Великим Пчелицама, који је за двадесетак минута трајања изазвао бројне налете смеха у публици.

Извор: Башта фест

Сваког дана након одгледаног програма, у парку Борићи, на само пар корака од филмског платна, гледаоци су могли да уживају и у доброј музици. За музички угођај, ове године били су задужени Сергеј Трифуновић и Ђорђе Миљеновић алијас Скај Виклер – у улози ди-џеја, ди-џеј Флип, група Репетитор, а највећи број слушалаца окупило је традиционално Чола вече. Четвртог дана фестивала имали смо прилику да погледамо дугометражни филм Игла испод прага редитеља Ивана Мариновића, који је уследио након доделе награда Башта феста. Овогодишњи жири чинили су домаћи редитељ и сценариста Бојан Вулетић, хрватска глумица Ивана Кризманић и Масимилиано Нардули из Италије, селектор великог броја фестивала кратког филма. Жири је, захваљујући многобројним спонзорима без којих, према речима Јована Јелисавчића, Башта фест не би могао бити остварен, доделио награде за најбољи филм у целини (Златна имагинација), најбољу режију (Златна индикација), најбољу мушку и женску улогу (Златна интерпретација), као и за најбољи сценарио (Златна инспирација). Ове године награде су добили:

за најбољи филм – Андреи Танасе за остварење Први пут

за најбољу мушку улогу – дански глумац Хенрик Вестергард за лик Ларса у филму Возачи

за најбољу глумицу – Ивана Вуковић за улогу Јане из у филму Транзиција

за најбољу режију – Маша Шаровић за остварење Најтоплији дан лета

за најбољи сценарио – Ивана Шкрабало за филм Сањала си да си сретна

Специјалне награде добили су канадски редитељ Александар Дости за остварење Мутанти, и Марко Ђорђевић за филм Ујед пчеле у Великим Пчелицама.

Награду коју додељује жири младих, који чине бајинобаштански средњошколци, добио је грчки филм Лимбо Константине Котзамани

Награда за најбољу камеру – Златна визуелизација, која је установљена прошле године у сарадњи са Cineplanet компанијом филмске технике, припала је Стефану Ђорђевићу за филм Камен у руци редитеља Стефана Иванчића.
Извор: Башта фест

Интересантна и битна новост која је још више оплеменила овај фестивал јесте оснивање Критичног кампа за средњошколце из целе Србије, који имају прилику да под менторством Маше Сеничић и Ивана Велисављевића буду учесници радионице филмске критике. Овогодишњи Башта фест је на разне начине вредне хвале приближио љубитеље и поштоваоце покретних слика на платну са људима који те слике стварају, па су сваког јутра у Башта кафеу организована дружења филмофила и екипа филмова који су били приказани претходне вечери. За најмлађе, уприличена је радионица Мали филм.

Као публика и као велики поштоваоци културе и седме уметности, захваљујемо се вредном и упорном Башта фест тиму, зато што је допринео развоју културне и уметичке сцене у нашој држави, што нам даје могућност да се дружимо, забавимо, али и много тога научимо. БАШ вас чекамо и следеће године!

Ауторке: Маријана Јелисавчић и Горица Радмиловић

Scroll To Top