Како је живео David Gale

Поједина филмска остварења ма колико популаризована и својатана у групе педесет/сто или више најбољих филмова године, деценије или века, нису увек мерило и вредности филма, као што ни критика није последње слово које одређује квалитет, јер се поједина остварења  издвајају и представљају причуистину/историју за себе. Такви филмови као да не зависе од филмске критике, мишљења гледалаца нити их је могуће оценити, јер су они то учинили и пре него што је платно ,,засијало”.

Године 2003. британски редитељ Alan Parker, одлучио је да се свакако храбро упусти у филмску екранизацију истоимене драме Тhe Life of David Gale. Прича  професора и активисте Davida Gale-a, којег глуми Kevin Spacey, поред тога што покреће актуелну борбу за укидање смртне казне у Тексасу говори о јачини и важности идеје која у овом случају превазилази снагу једне групе (активиста) и прераста у људски мото. Доследност и снага карактера појединца биће предмет различитих, готово супростављених, мишљења да ли је стварнији чин идеала или сам чин борбе. Било да је реч о манипулацији, контроверзнoм односу побуне и победе, ово је филм који се вешто поиграва системом и човеком унутар истог. Како и са којом снагом карактер и дела једног човека постају побуна државног, затворског али и људског права најбоље је открити сопственим двочасовним ,,проматрањем” овог невероватног трилера/ драме, а до гледања, о филму:

Од када је Живот Davida Gale-a први пут угледао светлост дана, у 5 градова у Америци укинута је смртна казна. Овај филм, хтели ми то или не, утицао је на промене у једној земљи.

 

Scroll To Top