Извештаји из земље пањева (фрагменти)

Вероватно сте чули за масовне, бесправне сече дрвећа у Републици Алтернативних Реалности. Сваког дана чује се, готово ратна, бука, бесни звук моторне тестере, кидање грана и тресак стабала о земљу.  Стотинак дрвета затражило је азил у националном парку Фрушка гора, али била су одбијена. Образложење: због сумњиве националности тражилаца азила, Фрушка гора није у могућности да им обезбеди заштиту у националном парку.

Суседне државе ограђују се од дешавања у Републици Алтернативних Реалности.

Хунгарија разматра подизање густе живице, високе четири метра, и изградњу живе ограде од букве и платана, дуж своје јужне границе са Републиком Алтернативних Реалности, да би онемогућила шуму избеглица у илегалном прелажењу на територију Европске уније. Случај је веома деликатан. Нико још не може са сигурношћу да утврди шта се догађа. Тренутно се за све дрвенасте врсте биљака сматра да су угрожене. Обавештајне службе објавиле су да ова дефорестација није једна од оних традиционалних, празничних, које се одвијају почетком јануара, кад Србе стрефи религиозно лудило па секу храстове до истребљења, ритуално их спаљују по обичајима, како су то некад дедови радили, а са којима су изгубили симболичку везу, као и духовну, са дедовима.

На срећу, нешто се од дедова и задржало. Срби су, у овом, прилично разједињени!

Чекало се само где ће прво да избије сукоб. Уместо у Шумадији, избио је, сасвим неочекивано, у Парадоксополису. Савез уличних пишача, озбиљан кандидат за победу на предстојећим покрајинским изборима, организовао је демонстрације испред Бановине, јер Дунавски парк, због недостатка стабала, више нема капацитет да задовољи потребе потребитих суграђана. Зато су чланови радикалне фракције Савеза гађали прозоре Бановине брижљиво припремљеним балон-бомбама.

Dancing Trees by Igor Zenin

Еколошки активисти искиповали су неколико десетина приколица дунавца на улаз зграде, укључили велике дуваче, и направили пешчану олују. Више стотина загрљених демонстраната певало је, онда, једногласно:

Не ломите ми багрење,
без њих ће ме ветрови одувати…

Пролећна кишица није могла да поквари расположење окупљених људи, који су се забављали правећи гигантску, фалоидну фигуру од влажног песка, дугачку готово колико и Бановина. Преместили су се онда на Трг Слободе, где је полиција лишила слободе чланове групе грађана „Пешачка солидарност“, који су изражавали негодовање због уништавања дрвореда у пешачкој зони и улицама у центру града. Међу њима било је и припадника Покрета горана, који су, одевени у мајице са натписом „Где год нађеш згодно место/ ту дрво посади!“, по пешачкој зони садили картонске макете дрвећа.

Придружила им се и хорска секција омладине Друштва дендрофила Републике Алтернативних Реалности, провокативном песмом:

Шума блиста, шума пева
ла кукукукукукуку!

Ни малобројна парадоксополијска фауна није остала по страни.

Покрет уличних паса Парадоксополиса предводио је протест фауне, носећи велики транспарент са ликом Стефана Синђелиђа, жандарма који је погинуо од куршума албанских шумокрадица, у шуми, код Куршумлије, на дужности, бранећи јавно природно добро.  Друштво за заштиту животиња ишло је одмах иза њих и чувало њихова права. Јато локалних врабаца, од раније познато полицији по рекетирању новосаднских пекара и бурегџиница, надлетало је Булевар Михајла Пупина са развијеном заставом Велике Џивџивије.

Група огорчених веверица, које су избегле пред организованим лигноцидом, траже помоћ у храни, пошто су своје вишегодишње залихе морале да оставе за собом у складиштима, која су посечена или потпуно уништена у шумским пожарима. На иницијативу Правне клинике за заштиту животне средине, Међународна унија за заштиту природе објавила је фотографије бескрајних оголелих простора у планинским пределима, и упозорила да се престане са експлоатацијом дрвне грађе и уништавањем екосистема. Председник Странке православне цркве изјавио је: „Само Бог зна ко је крив. Ако се злочинци не покају за своје грехе, неће јести од дрвета живота!“

Монтирана слика нереда из Парадоксополиса обишла је свет. Грађани суседних држава престрашени су гигантском пешчаном фалоидном фигуром. Изгледа им како грађани Републике Алтернативних Реалности протестују због ниске стопе наталитета и прете свеопштом копулацијом.

Winter Thaw by Igor Zenin

Мишљења грађана Хунгарије, у Владиној анкети, подељена су на родној основи. Мужеви се једногласно слажу да живицу треба повисити до десет метара, а жене су више него спремне се нађу суседима у невољи и да Србе дочекају, као добре суседице, широм раширених руку. Гулаш је већ пристављен.

Градоначелник Парадоксополиса покушао је да умири суседе изјавом да, што се тиче гигантске пешчане фалоидне фигуре испред Бановине, нема разлога за панику. Она је уперена против само једног човека! Министар унутрашњих послова Републике Алтернативних Реалности лично је предводио акцију смиривања једног подивљалог дрвета у центру Парадоксополиса. Опкољено, у безизлазној ситуацији, дрво је пружало жесток отпор. У очајничком покушају бекства дрво је насрнуло на министра, који је у том тренутку евакуисао мајку с петнаесторо деце. Муњевитом реакцијом припадника антитерористичке јединице градског зеленила, дрво је на лицу места посечено, у самоодбрани. Неутралисано дрво срушило се на стару гвоздену ограду Музеја Војводине, развалило ју је и ишчупало из зида класицистичке грађевине. Колатерална штета је непроцењива, али помахнитало дрво је успешно савладано. Председник Републике Алтернативних Реалности прогласио је дан жалости. Јавност занима шта је проузроковало напад дрвета на људе. Приликом аутопсије, утврђено је да је дрво било дрогирано! Оформљена је међународна комисија дендропсихолога и  социодендролога који су већ почели да проучавају овај, до сада непознати, дендропатолошки феномен.

Након колегијума одржаног у Дунавском парку, на ком је разматрана безбедносна ситуација у Републици Алтернативних Реалности, министар унутрашњих послова упитан је да прокоментарише једну од својих изјава од пре неколико дана: „Ко шиша дрвеће!“  Он је одлучно пориче: А не! Ви сте мене погрешно схватили! Ја сам рекао: „Ко то сме да шиша наше дрвеће!“ Верујте нашем дрвећу! Као што ја верујем! Ево, видите како ово дрво љубазно нуди слободну клупу у свом хладу! И ја ћу да седнем! Позивам драге суграђане да се ослободе дендрофобије, да изађу у паркове, као што сам и ја изашао, и да пруже руку пријатељства нашим дрветима. Ми смо одувек живели у симбиози!

Истог дана, озлоглашена терористичка група Црна грана ретроактивно је преузела одговорност за све нападе. И за дрогирање несрећног дрвета испред Музеја Војводине. Председник Републике Алтернативних Реалности окарактерисао је све као покушај да се у региону изазове нестабилност пред покрајинске изборе, и најавио одлучну акцију државе против Црне гране и остваривања њених идеолошких и верских циљева. У Републици је уведен највиши степен приправности. Полицијске патроле које чувају институције Републике Алтернативних Реалности наоружане су дугим секирама. За одбрану људи и инфрастуктуре ангажовани су искусни стручњаци који припремају стратегију да се Црна грана сасече у корену. Прикривени иследник открио је да су терористи инфилтрирани у ЈКП-у „Градско зеленило“.

Solitary Together by Igor Zenin

На информативни разговор позван је директор ЈКП-а „Градско зеленило“ и заменик градоначелника и високи функционер владајуће странке чији је одборник у градској скупштини, власник грађевинске фирме и власник фирме за производњу дрвних брикета и власник расадника. Он је негирао умешаност у планирању терористичких напада и помагање терористичим организацијама.

Политички противници повезују га са вождом шумске мафије, познатим под именом генерал Крчевина, за којим је расписана међународна потерница због предвођења парашумарских формација у нападима на више шумских локација у Босни, у Трећем балканском рату. Он је ухапшен на Калемегдану, док је играо шах. Носио је пилотске наочаре и дугу седу браду. Препознао га је један војни пензионер, по карактеристичном отварању. Испоставило се да је Крчевина годинама радио као професор на Шумарском факултету. Тренутно се налази у притвору по налогу Међународног кривичног суда, који је против њега покренуо поступак у вези са кривичним делом лигноцида.

Претпоставља се да у Парадоксополису делује одред сачињен од Крчевиних прекаљених дрвосеча који су махом оболели од акутног термититиса, и припадника некадашњих специјалних јединица „Даброви“, која је посебно утренирана за операције у урбаним биотопима. Предводе их капетан Цепаница и Џони Махагони, који се деведесетих обогатио бавећи се организованим криминалом и илегалном трговином луксузним намештајем у иностранству.

Председник Савеза уличних пишача, у својој последњој изјави пред изборе, обећао је да ће се, ако победи на изборима, изборити са корупцијом и непотизмом који владају у покрајинској власти. Позвао је грађане да на изборима одлучно исеку труле гране и тако спасу наше дрво историје. У супротном, каже, велика је могућност да се Дунавски парк преко ноћи претвори у Дунавски паркинг.

Аутор: Бранислав Чурчов

Scroll To Top