Изложба фотографија “Iron Ladies” Ненада Марјановића

Изложба фотографија под називом Iron Ladies, фотографа Ненада Марјановића биће отворена у уторак 21. марта, са почетком у 19.30 часова у галерији Дрина на Андрићевом венцу бр. 4. Овом серијом радова, Марјановић одлази корак даље те склоност ка потпуној естетизацији женског тела своди на портрет, у препознатљивој црно-белој техници, развијен на челичној плочи. Током потпуно мануелног процеса израде забележени кадар постаје изложен хемијским процесима који утичу на коначну композицију. Таквим поступком Марјановић не само да се удаљава од класичне лепе фотографије, већ и на концептуалној равни властиту визуру жене артикулише у потпуно другом правцу.

IRON LADIES

Сасвим је извесно да се женско тело налази у средишту вишедеценијске фотографске праксе Ненада Марјановића. Фокусирајући се махом на репрезентацију femme fatale, он недвосмислено истражује читав спектар телесних експресија субјеката које фотографише акцентујући притом женску сензуалност, непоколебљивост и лепоту.

Међутим, серијом радова Iron Ladies, Марјановић одлази корак даље. Склоност ка потпуној естетизацији женског тела своди на портрет, у препознатљивој црно-белој техници, развијен на челичној плочи. Током потпуно мануелног процеса израде забележени кадар постаје изложен хемијским процесима који утичу на коначну композицију. Таквим поступком Марјановић не само да се удаљава од класичне лепе фотографије, већ и на концептуалној равни властиту визуру жене артикулише у потпуно другом правцу.

Челичне даме нису више само музе, већ постају суверене владарке. Стога, одлука да ове портрете, настале у различитим интервалима његове каријере, реализује баш на челику почива на Марјановићвој потреби да изрази женску аутономију, интегритет и извесну дозу мистериозности. Тежина, масивност, специфичан волумен и готово индустријска естетика доприносе зачудном, архаичном и сакралном утиску ових радова, што их чини прилично савременим и у складу са идејама жене двадесет и првог века.

Владимир Бјеличич, историчар уметности

Scroll To Top