ГРАНИЦЕ ЛИЦЕМЕРЈА У РЕФОРМИ ШКОЛСТВА

Мало је вести на телевизији које вас могу дирнути. Јутрошња вест Телевизије 5 потврђује да нема граница лицемерју. Наиме, професорка математике једне гимназије је претучена. Ученик незадовољан оценом решава проблем на овај начин. Колико питања иза овог догађаја? Бар четири ″едукативних семинара″ пропагирало је ненасиље. Протагонисти ових програма семинара, при том ништа не чине на плану васпитања било у школи, породици или преко медија. Протагонистима је новац у џепу. Све чешћи извештаји о страдању просветних радника је резултат и крајњи домет (?) едукативних семинара о ненасиљу. Но, Срби не би били Срби кад од збиље не би направили шалу. Наиме, неки познати другари сматрају да држава поред педагошко-психолошке службе у школи, на пример, треба да запошљава и насиљологе. Толико ми је тај предлог био близак и употребљив иако су многе школе већ ангажовале школске полицајце или приватно обезбеђење. Насиље побеђује, не зато што ти људи нису прошли ″едукацију о ненасиљу″, и не зато што су против реформе…

А… насиљолози, као стручњаци које би држава одшколовала (или их је већ одшколовала), имали би знања о томе како насиље функционише. Дошли би спремни да примене знања, да се насиље умножи, умрежи, деси свакога часа и тренутка кад власти одговара! Како без насиљолога? Ко би написао брошуре о насиљу са упутствима како да се десе, ко да их подстакне и где? screen-shot-2013-03-09-at-12-43-20-pmЕво, целе деценије учимо о ненасиљу из белосветских брошура, па- ништа. Насиље нам цвета. Ангажујмо онда стручне људе за то. Зашто да Британци, Немци, Швајцарци буду напреднији од нас Срба, кад смо се и виљушком служили пре њих. Осим у школи, такви људи- стручњаци, рецимо насиљолози- могли би да нађу посао у свакој ТV кући, у свакој редакцији, новинама, радију… Размислите! Колико сутра отвара се потреба за новим кадром. На пример, ова ″парада по – носа″ задаје много брига политичарима како да се спрам ње изјасне. Па то сексуално опредељење (можда и васпитање) ко да усмерава сутра кад ″поносни″ добију већину у скупштини? Ту су нам Европљани опет испред нас. У школама у Великој Британији форсирају се приче са геј и лезбо ликовима. Немци су се определили за штампање брошура којима едукују очеве како да масирају полне органе својих кћери (Петровић: 2008: 68). Брошуром Љубав, тело и играње доктора едукују шире слојеве друштва о сексу.

Тако имамо пример да се хомосексуализам и педофилија промовишу као нешто нормално у многим јавним школама и предшколским установама. Брошуре сличне садржине дистрибуирају се и у Швајцарској, а очекује се да ће их ускоро бити и у другим напредним земљама (САД, Калифорнија, М. Петровић: 2008: 66, 70). Колико ли ми у Србији заостајемо за напредним светом? Хитно школовати нове кадрове за примену ових савремених из – ума! На пример, могу се универзално звати сексолози, а специфичности попут едукација очева или мајки могу радити само инцестолози!

Постоји начин помоћу кога се људима може одузети одговорност и разум, а то је манипулација… Зашто водити ратове, ако је мирним путем могуће од људи направити робове… (Петровић: 2008). Научите да алпаудирате овим из-умима и својој беди. Ко не аплаудира-питање је може ли живети!? Како? Све се учи вежбањем. Вежбајте на себи и другима. Научите да аплаудирате, обавезно!

Аутор: Душан Ђорђевић Нишки

Scroll To Top