Филм о Нику Кејву отвара 10. Beldocs: Још једном с емоцијом

Пројекцијом филма Још једном с емоцијом Ендруа Доминика, 8. маја у 20.30, у Великој сали Сава центра почиње 10. Beldocs, који у години јубилеја доноси прегршт новина, филмова и, први пут, регионални маркет документарних филмова .

Сам одабир филма као што је Још једном с емоцијом указује на велике амбиције које има овогодишњи Beldocs. У питању је величанствено документарно остварење, рађено у црно-белој техници о стварању сада већ легендарног албума Skeleton Tree Ника Кејва, наравно са његовим саставом the Bad Seeds.

Оригинално замишљен као перформанс, филм нас увлачи у нешто много значајније са чиме се и сам редитељ Доминик суочава, а то је трагична позадина писања и снимања тог албума. Филм чине испреплетане нарације снимљеног перформанса новог албума Bad Seeds и интервјуи и снимци које је сакупљао Доминик. Као резултат имамо филм тако комплетан, суров и сиров, истински тестамент једног уметника који покушава да пронађе излаз из таме.

Филм је премијеру доживео у Венецији прошле године, након чега је приказан у више од 30 земаља, остваривши изванредан успех широм света. Редитељ Ендру Доминик познат је по играним филмовима, почев од изванреедно филма Chopper са Ериком Баном, који је радио у Аустралији и који му је отворио врата ка Холивуду, до високостилизованих драма Кукавичко убиство Џесија Џејмса и Killing Them Softly са Бредом Питом, са којима се доказао као аутор од којег се очекују специфична остварења. Тако је и са филмом Још једном с емоцијом, који у својој снази никога не оставља равнодушним.

10. Beldocs биће одржан од 8. до 15. маја паралелно у неколико београдских дворана, где ће бити приказано више од 80 филмова у различитим програмским целинама. Већина наслова доживеће на Belcocsu своје европске или светске премијере. Beldocs ће отварање и затварање уприличити у Сава центру, а остали програми биће у Дворани културног центра, Дому омладине Београда, у Великој сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој и у сали “Динко Туцаковић” у Кинотеци у Косовској. Први пут, у оквиру Beldocsa биће одржан и маркет документарних филмова, суфинансиран средствима програма Европске уније, Креативна Европа.

Scroll To Top