Двоструки победник филм ,,Гора” поново пред гледаоцима

Након тријумфа на јубиларном 10. Beldocs-u, где је премијерно приказан и освојио награде за најбољу фотографију и најбољи филм, ГОРА Стефана Малешевића биће приказан 19. јуна у 20.00 у Дому омладине Београда.

У изолованим селима Горе, на висоравнима окрутне Шар-Планине, живе Горанци, муслимани који говоре наречјем које припада групи јужнословенских језика. Са њима, њиховим животима, културом и обичајима упознајемо се постепено. Како је у селу Рестелица, где се одвија већи део филма, Малешевићу било забрањено да снима жене, одабрао је групу мушкараца и уводи нас у њихове једноставне животе, као и окружење у коме се налазе. Слушамо њихове песме, пратимо свакодневицу. Њихови разговори откривају чари живота у високим планимама, откривамо спортске активности, те религиозне обичаје и традицију. Малешевић се фокусирао на групу којој прилази и филмолошки и антрополошки, откривајући их полако управо онако како су се они пред камером представљали. Како иде ка крају, филм нас опчињава тим магичним сликама, говорима, напевима.

Гора је готово ониричан улазак у живот заједнице коју планина на којој живе константно подсећа на ефемерност људског постојања. Истовремено, они сами указују нам на животе не тако далеко од нас, а начелно тако далеке и стране. Није узалуд међународни жири ово остварење прогласио најбољим филмом и, нарочито, најбоље “осликаним”. Управо су те две компоненте тесно повезане у овом остварењу, јер Малешевић паметно одлучује да визуелним стилом исприча причу о животима Горанаца, пуштајући животу да открије оне најинтересантније моменте. Изврстан документарац, који подиже лествицу домаћој документаристици.

Scroll To Top