Chet Baker и поноћни jazz

Неопозиви романтик из Оклахоме, Chet Baker, рођен је у породици образованих музичара, који су у време Велике депресије напустили окриље музике у борби за егзистенцију, а своје умеће пренели на овог невероватног jazz музичара. Готово самоуко образовање, невероватан слух за који је довољно било да чује музику, без да икад упозна ноте, били су основа која ће након рата, омогућити Baker-у да започне студије на El Caminо универзитету у Лос Анђелесу. Ипак, овај самоуки извођач, одлучио се за нешто другачији пут. Напутивши факултет врло брзо започео је своју каријеру наступима са тада већ познатим саксофонистом Vido Muss-ом, a Gerry Mulligan квартет биће група која заједно са Chet Baker-ом открива један нови свет јаzz-а. Врло брзо, Chet ће основати сопствени квартет а 1954. године проглашен је најбољим јаzz вокалистом, познат као краљ cool school of jazz-а.

Шездесете године 20. века обележиле су кризу у стваралаштву овог мајстора трубе, а хероинска зависност која је навела Chet-а да све своје инструменте прода биће преломна тачка у његовом стваралаштву. Преселивши се у New Jork, Chet се враћа на музичку сцену, са нешто зрелијим и нежнијим звуком, а 1983. започиње и заједничка сарадња Elvis Costell-а и Baker-a крунисана песмом Almost blue.

Живот и трагичан крај овог јаzz музичара, навешће бројне музичаре и ауторе да стварају у његову спомен, у сећање на једног њеног принца of Cool јаzz.

Уживајте у музици једног нежног јаzz романтика:

Scroll To Top