Брачни пар Шуман

Музика је обликовање света који се чује. Има своје корене, своје претке и ход кроз време. Музика прати човека који је ствара. Није исти човек различитог времена. Није иста ни музика. Када се спомене барок, падају нам на памет раскошне слике и они салони. Међутим музика тог доба препознатљива је по једној атмосферској моторичности, чујној по непробојности, чврстој у основи. Човек класицизма, у који ће се барок временом претварати је човек симетричних шема, квадратастих структура, уздржане амбијенталности, готово увек дурски. И Бетовен, који ће временом развити стил који најављује романтизам. Романтизам су крајности у експресији стања, пре свега стања па онда осећајности. Романтизам су луцидност и отпори, невероватни екстреми и избори, невероватни пристанци – Хајнрих фон Клајст и Хенријета Вогел, Клара и Роберт Шуман!

Клара Вин била је прва (1819-1896) која је изводила дела Роберта Шумана. Упознали су се када је њој било девет, а њему осамнаест година. Шуман је учио музику код њеног оца. Много година касније Клара ће постати његова венчана жена и мајка њихово осморо деце. Њен живот може се чинити као потпуно посвећење и одрицање од себе – прескроман живот, стално извођење композиција њеног мужа, Шуман је у раној младости изнаказио руку и није могао да свира, брига о деци – живот жртве, али има и оних који би другачије рекли, макар на основу импресије о њој самој: Клара је управо због тога постајала најбоља верзија себе.

Роберт Шуман је патио од поремећаја личности. Еузебијус и Флорестан су имена којима је описивао двојицу себе: Еузебијус је миран, мислилац, сталожен, песник и онај који говори из дубина, Флорестан је помпезан, нестрпљив, експресиван и донекле праскав. Где се то види у музици коју је Роберт писао, а Клара изводила?

Многи музички педагози верују да је за интерпретацију и за само слушање Шуманових дела потребно време које доноси зрелост. Зрелост се стиче искуством, а оба су одговорна за то како се нешто чује, како се на нешто реагује и како се нешто сагледава. Зрелост другачије мисли о једној жени, било којој жени, крај човека који компонује и поред кога она расте практично од свог најранијег доба.

Послушајте данас у КУЛТ-у Кларине варијације Робертове композиције.

Ауторка: Тања Таубнер

Scroll To Top