Arabic trap music

Најчешћа тврдња је да је ТРЕП хибридни наставак реп музике, или нови дабстеп. Настао је у Америци. Нагласак је на сировој, клупској енергији и што необичнијем beat-у. Подлогу за стихове и наглашен звук чине басови. Кикови су такође акцентовани, а музика дубока и мелодична.

ТРЕП се прави и слуша свуда у свету. Приступачнији, тачније познатији од стране шире слушалачке публике је амерички, затим онај који настаје у Европи. Иако не најпопуларнији жанр, они који га слушају усмеренији су на ТРЕП ближи нашем поднебљу. Међутим код нас нема много оних који слушају арапски треп. ARABIC TRAP, бар већи део ове музике, заснива се на свему што нама познатији извођачи подразумевају (реч „извођачи“ није најприкладнија, ни „продуценти“, нити „композитори“), с тим што се овде делимично провлаче украси изворне оријенталне музике. Они су стилизовани, па перкусије замењују кикови, а таласање мелодични детаљи. Вокали су филтрирани у нарочитом „кључу“, а темпо је, у односу на европски и амерички, донекле успоренији.

Овај бит само на You Tube-у има преко девет милиона прегледа.

Такође дубок, дурски, са латентном употребом извесних „корака“ који се подразумевају у класичној оријенталној музици писаној и као могућност за belly dancе извођење… Могућност да се та врста плеса игра и са оваквим битовима или да чини background у перформансима уз које обично додајемо термин fusion:

Нешто бржа подижућа варијанта:

Као и свуда, и овде има интересантних, безвезних, чудних, свакаквих коментара. На овај бит, извесни слушалац каже: „I’m a sheikh. If you want a free bugatti just ask me.“

Cris Taylor и нешто „заноснији“ треп, преко милион прегледа:

Oriental Arabic Rap Beat Hip Hop Instrumental:

Амулет, амајлија, заштита, у биту у коме се на крају чује мач:

Arabic Trap Mix:

Ма како да звучи, ТРЕП је свакако прилично ангажована музика. Макар и дрском равнодушношћу. Или заблуделом игноранцијом. Рецимо да је ствар у доживљају.

Ауторка: Тања Таубнер

Scroll To Top