ЗЛОУПОТРЕБА СЛАБОСТИ

Чињеница је да данас, уколико желимо да погледамо неки филм, прво што ћемо урадити јесте да посетимо познате интернет сајтове попут IMDB-a и Rotten Tomatoes-a. Наравно, водимо се и препоруком пријатеља, али ипак, ако желимо одређени жанр, управо на овим „местима“ завршимо. И шта се онда дешава? Нађемо филм, видимо оцену испод 7 и аутоматски искључимо. Мање-више, сви то радимо и грешимо. И то је злоупотреба наше слабости (да се поиграм са насловом), јер као да сами од себе стварамо инвалиде и дозвољавамо да други мисле за нас. После овог ниско оцењеног филма (IMDB: 5.8, Rotten Tomatoes: 87), можда и научимо бар иоле мислити својом главом.

abuse-of-weakness-posterСубјективно гледано, радња овог филма није доследно развијена. Напротив. Овде је глума та која носи цео филм, али и ситни детаљи који одлично дефинишу карактере.

Maud Shainberg (Isabelle Huppert) је филмска редитељка која доживљава мождани удар. Након ове несреће, Maud је зависна од свих људи, прво од лекара, потом од пријатеља којих је јако мало, што не треба да зачуди, узимајући у обзир њен импусливни карактер. Maud је навикла на слободу живота. Редитељка овог филма, Catherine Breillat, доследно у ситницама приказује распон те слободе: жена у касним педесетим годинама, спава гола, на великом кревету на ком може слободно да се понаша (доказ су јастуци на обе стране равномерно утиснути, а опет, она је увек сама), стан онако како га је она „скројила“, велике полице књига… Простор описује карактер, као и пратећа музика. Што се тиче музике, не бих се зачудила да је ту своје прсте умешала и сама Huppert-ова.

Наиме, Isabelle Huppert прати прича вечите приватне енигме, а са друге стране, ни један филм који је ова глумица направила није без неке табуизиране теме, што говори о детаљном бирању сценарија од стране саме глумице. Такође, Huppert-ова у сваком интервјуу ће да нагласи колико је важна музика за приказ атмосфере. У овом филму је то нарочито наглашено. Глас и тон. Све је битно.

Isabelle Huppert, Kool Shen
Isabelle Huppert, Kool Shen

Други лик који се јавља као водећи у овом филму јесте преварант Vilko Piran кога глуми Kool Shen. Знате како, треба поред Isabelle Huppert знати стати и остати примећен. Kool Shen нема ту моћ. Иако тумачи комплексну личност, бившег преваранта који је обрлатио милионе долара, неко ко је тражен за телевизијске емисије, облачен од стране брендова, Vilko Piran је „мртав“, јер Shen једноставно не може да извуче најбоље из њега. Ако гледамо радњу у глобалу, Maud и Vilko су два слична карактера: она, навикнута на моћ, слободу и да може поседовати све што јој се допада, бира Vilkа за главну улогу у свом следећем филму. Са друге стране, Vilko, навикнут на исту слободу, публицитет и моћ, схвата да има посла са женом која иза себе има, пре свега, читалачку каријеру, али је слепа од своје жеље за поседовањем. Не видевши своју слабост, Мaud пада у Vilkove преварантске шаке и постаје жртва.

Све у свему, овај филм је вредан пажње, јер је, напокон, неко посветио довољно труда да створи нешто више од љубавне, срцепарајуће комедије, која, дакако, увек има срећан крај. Такође, можемо да се осврнемо на нешто више од лепих пејзажа, маркиране одеће и обуће и слаткоречивих синтагми. Можемо се осврнути на комплексан карактер и шта чинимо себи, уколико не признамо слабости.

Ауторка: Горица Радмиловић

Scroll To Top