Бернар Анри Леви долази на 10. јубиларни Beldocs

Нова селекција Beldocs фестивала “Креација vs. деструкција”

Несумњиво је да ће предстојећи 10. Beldocs (од 8. до 15. маја) свакако обележити долазак Бернара Анрија Левија (Bernard-Henri Levy), познатог француског филозофа, писца и публицисте, познатог и под иницијалима БХЛ којима се потписује и као један од најистакнутијих такозваних представника “Нових филозофа”.

Такође, Бернар Анри Леви познат је и по својим контроверзама које су његови политички ставови изазвали у домаћој и међународној јавности. Своје изјаве о рату у Југославији и потоњем бомбардовању донекле је већ објашњавао, али свакако ће предстојећи фестивал бити добро место да и уживо чујемо БХЛ и његове политичка и филозофска проматрања света.

Левија ће овом приликом угостити наш прослављени редитељ Горан Марковић, чијем је раду у документаристици посвећен посебан програм Beldocsa. Марковић и Леви су већ сарађивали на филму Србија године нулте, а након пројекције планиран је и њихов заједнички разговор. “Креација vs. деструкција” биће и тема трибине, и назив специјалног програма у коме ће се приказивати остварења са политичким и ратним тематикама. Тако се у том програму нашло места за чак два филма БХЛ – Пешмерга и Битка за Мосул.

Оба филма су увид у најновији опсесију чувеног филозофа, а тичу се непрекидних сукоба Курда са ИСИС-ом. Пешмерга – што на фарсију (персијском) значи “они који се сусрећу са смрћу” – име је курдских војника, са којима је Бернар Анри Леви живео свакодневно, делио њихове животе, жудње, борбе, и тако остварио врло особене и ретко виђене снимке.

Филм Пешмерга премијерно је приказан у Кану прошле године, и сасвим заслужено покупио похвале за изванредну камеру, која све време опчињава, док се Леви креће са побуњеним Курдима у њиховој борби против ИСИС-а.

Он је са својим тимом камермана боравио од јула до децембра 2015. године на граници хиљаду километара дугој, која раздваја ирачки Курдистан од ИСИС-ових трупа. Током путовања, Леви развија филм попут дневника од слика, које нуде ту привилегију да гледалац стекне прави увид у рат коме се крај не назире, али чији су улози од глобалног значаја. У малом простору у коме се налази са Пешмергама, оним курдским борцима који су одлучни у борби против џихада и фундаментализма, филм нас води од врхова Мосула до срца планине Синђар, пролазећи путем последњих хришћанских манастирима, којима прети деструкција. На том путу Бернар Анри Леви наилази на многобројне ликове, које је ретко ко имао прилику да види. Његов филм нам пре свега указује да Исис није тако лако победити, као што тврде Асад или Путин. И на тој тези Леви улази у политичку дискусију, постављајући се врло радикално у теми која га као филозофа, мислиоца и писца у последње време опчињава.

Климакс филма свакако је тренутак када Леви показује женски батаљон добровољаца, чиме појачава већ познати страх ИСИС-ових ратника који су престрављени идејом да постоји могућности да их убије жена, што би значило по њиховом радикалном схватању Курана, да би тај који страда од женске руке био нечист и не би на небесима добио свој харем од 72 девице, што му по заслугама припада. Још интересантније, с друге стране, јесте схватање традиције Пешмерга, који не воле своје страдале да називају мученицима, јер то вређа култ мртвих у Џихаду.

Филмови Бернара Анрија Левија свакако никога неће оставити равнодушним, јер су и врхунски снимљени и са врло провокативним ставом који покреће дебате и поставља питања.

10. Beldocs биће одржан од 8. до 15. маја паралелно у неколико београдских дворана, где ће бити приказано више од 80 филмова у различитим програмским целинама. Већина наслова доживеће на Beldocs своје европске или светске премијере. Beldocs ће отварање уприличити у Сава центру пројекцијом филма „Још једном с емоцијом” Ендрјуа Доминика о Нику Кејву, а остали програми биће у Дворани културног центра, Дому омладине Београда, у Великој сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој и у сали “Динко Туцаковић” у Кинотеци у Косовској. Као и ранијих година, такмичарски програм биће подељен на међународни и домаћи.

Посебно истичемо као најновију вест да је 10. Beldocs један од тридесетак филмских фестивала који је су финансиран средствима програма Европске уније, Креативна Европа.

Scroll To Top