Top 10 albuma u 2018. godini

  1. KIDS SEE GHOSTS

Saradnja repera Kanye West-a  i Kid Cudi-ja koja je uzdrmala ceo muzički svet ove godine. Album koji iznanađuje od početka do kraja. Svakom novom pesmom ulazimo u svetove ova dva umetnika u najranjivijim trenucima njihovih života. Ovaj album je ispovest i preuzimanje života u svoju kontrolu. Kids See Ghosts je savršena mešavina hip hopa, roka i psihodelije. S gostovanjima drugih hip hop legendi kao što su Pusha T, Yasiin Bey, Ty Dolla Sign ovaj album je ubedljivo najuzbudljiviji i najdinamičniji album ove godine.

  1. OIL OF EVERY PEARL’S UN-INSIDES

Debitantski album Britanske producentkinje i dj-a SOPHIE prepuna ambicioznih pesama avangardnog popa i elektronske muzike koju je usavršila dok je radila za PC MUSIC. Album je poput ekstazi tripa koji zaranja sve dublje i dublje u dušu. Raspored pesama je veoma dinamičan i bipolaran. Možemo čuti anđeosku muziku punu delikatnih i sentimentalnih ispovesti a zatim najmračnije i najgrublje zvukove koje sam imao prilike da čujem ove godine. Album je nezaboravno iskustvo koje pruža osećaj zadovoljstva i neugodnosti u isto vreme.

  1. YOUR QUEEN IS A REPTILE

Britansko-afrički džez bend SONS OF KEMET je zapalio svet džeza i britanske džez muzike ove godine. Ovaj album je pun energije i eksplozija. Protestni album koji ne samo da kritikuje Britansku monarhiju njeno ophođenje prema crncima već i slavi najuticajnije crne žene u istoriji počevši od babe frontmena grupe Shabake Hutchingsa. Film ne pokušava da govori ljudima kako do misle jer je većinski urađen kao instrumentalni album. Saksofon i bubnjevi su glasovi ovog albuma koji se urezuju u uši i teraju na ples.

Sons of Kemet
  1. YE

Autobiografski album najkontroverznijeg repera današnjice. U njemu vidimo Kanye Westa koji se bori sa svojim demonima bilo da su oni mentalno zdravlje ili mediji koji kao lešinari kruže oko njega. Jedan od njegovih najintimnijih i najtrazvenijih albuma do sada. Iako još uvek čujemo eho starog Kanye Westa čiji je ego velik, u ovom albumu Kanye-ov ego je znatno manji. Vidi se da je ovaj album bio njegova linija spasa kojoj se potpuno prepustio. Album koji ne mari za političku korektnost i šta će drugi ljudi reći o njemu.

  1. SUSPIRIA SOUNDTRACK

Thom Yorke-ov prvi soundtrack za film. I to kakav soundtrack za jedan od najvećih rimejkova ikada. Rimejk kultnog italijanskog horor filma „Suspiria“. Yorke je uspeo da stvori opijajuću atmosferu koja slušaoce prenosi u drugi svet, svet veštica, magije i mračnih rituala. Umesto da ide očiglednim putem ekspresivne i nadmoćne muzike kakvu koriste u horor filmovima Yorke se odlučio na veoma melanholični i jezivi prikaz tog sveta. Muzika je tiha i glasna u isto vreme. Muzika je jedan od likova u filmu. Thom Yorke je bacio čini na instrumente i tako je stvorio jedan od najpodmuklijih albuma godine.

  1. 2012-2017

Nicholas Jaar-ov novi album koji je izbacio pod alijasom AGAINST ALL LOGIC. Ovaj američki elektronski producent je napravio kompilaciju svojih neobjavljenih pesama koje je pravio u periodu između 2012. i 2017. godine. Na njemu Jaar koristi mnogo sample-ova koji uzbuđuju i od njih čini nešto sasvim originalno i nezaboravno. Od samog početka albuma Jaar ubacuje ljude u trans svojim elektro house ritmovima i uvek nalazi novi način da prezenutje nešto što smo već čuli. Ovo je jedan od najboljih elektronskih albuma ove godine koji je klasik već na prvo slušanje.

  1. YEAR OF THE SNITCH

Novi album eksperimentalne hip hop grupe Death Grips koja se u svom novom izdanju udaljila od hip hopa i otišla u svet roka i avangardnog džeza poput John Zorn-a. U svakom slučaju Death Grips uvek pronalazi način da šokira, da drmne ljude iz sna, iz stanja u koje su ih stavile sve ostale „radio friendly“ pesme. Year of the Snitch je mračan i ubitačan trip koji preispituje načine na koje muzika može biti predstavljena publici. Tekstovi pesama su još kriptičniji i još više izbezumljeni nego ikada. Međutim to je razlog koji čini njihovu muziku tako neprikosnovenom i originalnom.

  1. ROOM 25

Ovaj debitantski džez-rep/soul album američke pesnikinje Noname je jedan od najsimpatičnijih izdanja ove godine. Ovo je album koji je toliko kul i pun samopouzdanja da je neverovatno da je ovo njen prvi. Noname je žena koja zna o čemu priča i koja definitivno gradi svoj put. Ovaj album podseća na rnb i soul muziku iz 90ih pogotovo na Lauryn Hill. Album ima mnogo interesantnih muzičkih spojeva i bajkovitih delova koji podsećaju i na stare dizni fimove. Noname je uspela da snimi album koji je neoprostivo ženstven i odvažan.

Noname
  1. EL MAL QUERER

Novi album španske umetnice koja je uspela da pređe granice svoje zemlje i napravi svoje ime u međunarodnim i prekookeanskim vodama. Rosalia je poznata po modernoj interpretaciji flamenko muzike koju spaja s hip hopo, r’n’b, folk i pop muzikom. Njen glas je njen najveći adut s kojim lako interpretira svaki od tih žanrova. Ovaj spoj stare španske tradicije i njenog mladog duha istinski se slaže jedno s drugim. Ona je glas mnogih mladih žena danas, glas koji bi svi trebalo da čuju i glas koji ostavlja trag na svakoga ko mu da šansu. Pesme su pevljive i lako razumljive, čak i za one koji ne pričaju jezik. Njihov emotivni kapacitet ostvaruje kontakt s publikom gde god se nalazila.

  1. VETERAN

Drugi album američkog repera JPEGMAFIA je jedan od najbizarnijih eksperimentalnih hip hop albuma u poslednjih nekoliko godina. Svaka pesma je udarac u čula. Totalno necenzurisana vizija njegovih misli, strahova i iritacija s današnjim svetom. Muzika na ovom albumu je besna i pomahnitala, i ne dozvoljava ljudima da se opuste. Njegovi bitovi udaraju u tempu koji nije ništa nalik na ostale hip hop albume. Uživanje u ovom albumu se povećava svakim novim slušanjem jer je prepun bogatih sitnica koje ga čine autentičnim. Album je pun pametnih stihova i duhovitih opažanja koji ostaju u glavi dugo nakon slušanja i donose osmeh na lice.

Autor: Gojko Dimić 

Scroll To Top