Теодори Стојановић интернационална награда за сликарство

Ауторка о себи

Сликарством сам почела да се бавим још у основној школи, пресудан моменат за то је био час Методике у настави за који су студенти сликарства под присмотром једног од професора Ликовне Академије нама држали час ликовног. Један од студената је запазио мој таленат и показао мој цртеж свом професору, који ме упутио на такмичења, на којима сам освојила бројне награде. Нека од њих су Крв живот значи, награда на Вуковом сабору у Тршићу, Награда железнице, Награда Општине Врачар за најбоље насликан лик Св. Саве и још многе друге. Све то је подстицајно утицало на мој даљи развојни пут као уметника. Већ тада сам била сигурна да ћу уписати Академију и да је сликарство нешто чиме ћу се бавити цео живот.

Мој професор на последипломским студијама, са чијим сликама сам се сусрела први пут на почетку својих студија у Сану галерији је био Владимир Величковић. Била сам одушевљена! На огромним платнима испред мене су се нашле величанствене слике идејно и уметнички урађене на начин на који сам ја замишљала своје слике у будућности. Тада сам пожелела да на неки начин дођем до њега и учим од њега. У том периоду још нисам знала да ће он постати професор на последипломским студијама једне од приватних Академија код нас.

Друга моја љубав поред сликарства је и филозофија. Осим сликарства завршила сам и студије филозофије на Филозофском факултету у Београду. Постоји спој са филозофијом на мојим сликама. Оне су производ мог унутрашњег доживљаја, израз мојих осећања и мог погледа на живот, најдубљи израз емоција.

Инспирацију проналазим у свакодневном животу. Посматрајући лица људи покушавам да допрем до, њихове душе, онога сто осећају. На лицу у погледу све је исписано, речи за то нису потребне оне су сувишне. Моје слике настају као акумулација доживљаја у току једног или више дана. Некад је потребно и по недељу или више дана да би могле експлодирати на платну – то је осећај који је посебан. Просто знам кад је моменат за настанак нове слике. Тада она настаје брзо и буде успешнија и боља него било која коју сам урадила са мање акумулираних емоција. То је ствар расположења и инспирације, дешава се и да у једном дану насликам више слика.

Члан сам светских уметничких организација ИЦАФ, Фокус Еуропа. Добитник више уметничких признања и учесник на мноштву иностраних изложби и неколико ликовних колонија. Захваљујући томе успела сам да обиђем неке од земаља које сам од увек имала жељу да видим. Имала сам изложбе у Риму, Милану, Барселони у МЕАМ Музеју Европске уметностигде сам имала част да се сретнем са сином Салвадора Далија, Joseom Van Roy Dalijem.

Награда Talents and Profesionals, чија додела ће бити у хотелу Rits у Мадриду, јесте награда која се везује за уметнички опус који обухвата више мојих слика. Веома сам почаствована овим великим признањем, оно је још једна потврда мог талента и рада на себи као уметнику, још један подстицај за моје даље стварање и усавршавање.

Теодора Стојановић 

Scroll To Top