Serbijanski Golem Made Of skapaneža

У лавиринтским ходницина лесковачког Дома здравља (објекат би требало да се састоји од 7-8 делова ,,у круг’’ – геометријски облик?) зидови су ,,украшени’’ оним масњиквим паролама, доста скупим (моје мишљење), а данас, дошавши десетак минута пре почетка паузе за доручак, и седећи на оној наранџастој столици одлучих да препишем једну паролу. Прошетах се ходником, уљеза димензија А3 који рекламира ,,оригинал’’ парфеме Hugo Boss, Bvlgari, Paco Rabanne, D&G, Jimmy Choo…, одлепих са зида, вратих се на столицу и преписах једну паролу. Наравно, покушавао сам да упамтим целу реченицу, да правим некакве паузе, да гледам повремено нешто друго, да не би деловало да баш то преписујем, ето: ,,Ма шта он? Нека будала’’. У успех, нисам сигуран, али није битно.
Зашто то?
Основни разлог, и не постоји ниједан други мотив, мени је то потпуно неразумљиво ,,штиво’’, и неважно, са тендецијом: ,,едукативно’’, ,,обавештавајуће’’… За пацијенте, свакако, али у сваком случају, кажем – неразумљиво, беспотребно.
Дакле:

КЛИНИЧКИ ПУТЕВИ

Клинички пут је документ који приказује мултидисциплинарну здравствену обраду одређене болести, односно стања у форми редоследа свих поступака (услуга) од краја до почетка епизоде (sic!), и омогућава њихово евидентирање у реалном времену (sic!), односно евидентирање разлога зашто је дошло до до одступања од одређеног поступка (sic!).

КЛИНИЧКИ ПУТЕВИ У СВАКОДНЕВНОЈ ПРАКСИ

• унапређење квалитета
•задовољство и безбедност пацијента
•алат здравственог менаџмента
•медицина заснована на доказима
•одређивање трошкова и уговарања

Дакле, ја, неки тамо ,,пацијент’’, седим и чекам, и да не бих буљио у очи особе насупрот мени, или бацако поглед лево и десно низ хоник, трзао се на сваки ударац, глас, отварање или затварање врата, вику сестара, кломпе, или буљио у под, плафон, патике, популарно дрнадао са мобилним, ја читам опуштено тоталне будалаштине, приде: неписмене.

Аутор: Мирослав Миленковић

Scroll To Top