Ритам Пинк Пантера

Од споредног карактера уводне и завршне шпице за филмове о Клузоу, Пинк Пантер постаје главни лик у играном цртаћу. Он сада има улогу, он носи причу, у складу са њом понаша се и креће. Теме, односно приче, увек се у филму свезују звуком и музиком, као на пример мирис за сећање. Тако сад главни Пантер има своју музичку тему. Њу је писао Хенри Манцини, прецизније Енрико Никола Манцини, пореклом Италијан, грађанин Америке.

Из угла музике – џез је тема Пинк Пантера.

Из Пантерове визуре – тајанствена, а упадљива розе; полумрачно место или скривање на отвореном, зависно од момента или епизоде. Пинк Пантер тако размишља, мало због природе свог карактера, мало под утицајем те препознатљиве мелодије. Мада, музика се пише пошто се осмисли лик, или то, пак, не мора да буде правило…

Манцини је писао музику и за филмове Виктор и Викторија, Шарада, Сунцокрет, многе још. Добијао је вредна признања. У филму Доручак код Тифанија његову песму Moon River отпевала је славна Одри Хепберн, а песма је награђена Оскаром.

Манцини је умро у јуну 1994. године.

Родио се у априлу 1924.

Невероватне радне енергије, као диригент је умео да одржи и педесет концерата годишње.

Умео је и да речима да посебну звучност. Попут оне у поменутој песми за коју је текст написао Џони Мерцер, а овако гласи, када се чита:

„Moon River, wider than a mile,
I'm crossing you in style some day.
Oh, dream maker, you heart breaker,
Wherever you're going I'm going your way.


Two drifters off to see the world;
There's such a lot of world to see.
We're after the same rainbow's end,
Waiting 'round the bend,
My huckleberry friend,
Moon River and me“.

Ауторка: Тања Таубнер

Scroll To Top