Порок или мерак

Окорели пушач се теши тврдњом да му цигарета користи, да га умирује, да му је потребна као и храна, да му подиже радну способност и расположење. Теши се примером стогодишњака који је пушио и није добио рак. То је за њих мерак, уживање у једноставним старима. Награђују сами себе цигаретом када изађу на крај с осећајем напетости, тескобе или беса у тешким ситуацијама. Пуше да би спречили неугодан осећај жудње, који настаје када се не пуши.

Цигарета има само негативне стране. Она тренутачно смирује, али убрзо наступа раздражљивост која захтева нову цигарету итд. То је зачаран и трагичан круг у коме се налази пушач. Из тог се круга годишње, само у Европи, региструје око 500.000 смртних случајева од директних последица пушења, а шта је са пасивним пушачима?

Хајде да се ми одрасли сретнемо у разумевању.
Прихватите да постоји право, нећу да пушим. Зашто сте дозволили да закон регулише права непушача, и опет га кршите. У затвореним просторијама, у присуству детета, болесне и старе особе која не пуши, не палите цигарете. Одакле вам право да мислите да је право на цигарету и порок јачи од права – ја нећу цигарету. Поштујем ваш избор, разумем ваше потребе, али вас молим да не пушите на местима где то није дозвољено. Поштујте оне којима смета и штети дувански дим. И не бацајте пикавце свуда.

DSC_0269-compressor

ФОТО: ОЉА СИМОВИЋ

DSC_0274-compressor

ФОТО: ОЉА СИМОВИЋ

DSC_0279-compressor

ФОТО: ОЉА СИМОВИЋ

DSC_0292-compressor

ФОТО: ОЉА СИМОВИЋ

DSC_0329-compressor

ФОТО: ОЉА СИМОВИЋ

Ауторка текста и фотографија: Оља Симовић

Scroll To Top