Темат пред Тобом, покренули смо са жељом да ти, у одређеној мери и количини, приближимо оне ствараоце за које можда ниси чуо, које ниси читао, до чијих књига можда и не можеш да дођеш. Он је само први озбиљнији корак – нипошто крај пута, једна ласта није почетно-свршено пролеће – у нашој жељи да се одлепимо од идеализоване књижевне историје, од митова о златним добима, златним рунима, зубима и данима, од патетичних изјава како је све добро одавно већ написано, како се ово сад ништа не разуме, од јеремијаде емотивне отромбољености уопште.

Можда и није велики корак за човечанство, али можда ће се управо од овог броја насмејати неки цвет на Суматри или пробудити савест у неколицини појединаца који не желе да status вечито остане quo или на „it’s complicated“, иза чега се, знамо, увек крије срамота да се призна празнина.

Пред нама је жеља да се изборимо са оним што нам је и није остало од претходника. И, мада наизглед Сизифов посао, одлучили смо да пре тога поравнамо брдо.

Жеља јесте да почнемо да остварујемо, да ступамо у додир са онима који су, као и ми, глас младости, која, као никада пре, у толикој мери, има слободу да бира своју поезију, и која се, као никада пре, те слободе не одриче тако олако.

(из уводне речи)

Четврти број часописа КУЛТ, посвећен поезији младих, можете преузети овде:

Scroll To Top