Освајање Евереста (1996)

Година 1996. многима је у горком сећању због једног од најтрагичнијих догађаја у историји планинарског авантуризма – трагичног освајања највишег врха Евереста. Маја, 1996. године, група планинара окупила се у неколико тимова предвођена Rob Hall-ом и Scott Fischer-ом, са циљем да упркос животним околностима, различитим професијама, али једнoм заједничком пасијом, добију прилику да искусе освајaње највишег врха, своје зацртане тврђаве. Ипак, пут и вишечасовна борба није завршила славно, а поред стравичне мећаве и временских непогода, оно што је задесило планинаре, било је једно од најсуровијих путовања човека које је са собом однело велики број жртава.

Године 2015. исландски режисер Baltasar Kormákur, познат управо по неутаживој потреби приче о планини и човеку, и овог пута одлучио се да на незавидном терену обликује маестралну драму, која је захтевала много више од камере, истину и причу жртава и родбине која је остала иза планинарске дружине. Oвој потресној причи сведочи изванредна глумачка екипа: Jason Clarke, Ang Phula Sherpa, Thomas M. Wright као и невероватни кадрови и ситуације којима су људи присуствовали.

“Anatoli Boukreev: Овде се не такмиче људи. Овде се такмичи појединац и планина. Последњу реч увек има планина.”

Пре самог питања: Шта је пошло по злу, гледалац треба да се запита: Шта је тако величанствено било у борби планине и човека?

Scroll To Top