Објављен други број магазина за културну разноликост „Alia Mundi“

Објављен је други број магазина за културну разноликост „Alia Mundi“. У новом броју који је објављен на знатно већем броју страна, читаоце очекују нова узбудљива путешествија по разним културама света. Овога пута, магазин посебну пажњу посвећује цинцарском културном наслеђу и то кроз два текста, о Српско-цинцарском друштву „Луњина“ из Београда, као баштинику цинцарског наслеђа у Србији, и тексту о кладовским Арманима који су у прошлости дали значајан допринос српском друштву, привреди и култури. За нови број магазина „Alia Mundi“ говори босанска књижевница и мултимедијална уметница Јасна Шамић која већ деценијама живи и ради у Паризу. У разговору са њом, присећамо се култног часописа „Културе Истока“ чији је била један од уредника, разговарамо на тему могућности опстанка мултикултурализма у Француској, о суфизму и суфијској поезији, оцу Мидхату Шамићу и многим другим темама. У рубрици Глобтротери, читаоцима представљамо младу босанску књижевницу и светску путницу Енесу Махмић која је до сада обишла више од тридесет европских земаља. Завирили смо у њен итинерар и између осталог преносимо њене утиске о Грузији, Јерменији, југоисточној Турској… о људима са којима се сретала и обичајима које је имала прилике да упозна на својим бројним путовањима.

Нови број такође доноси и причу о несрећном усуду иранске уметнице и песникиње Форуг Фарохзад, о њеним успонима и падовима, о њеној чудесној поезији и настојањима да се као жена у Ирану избори за своје место у уметности. Трагом идеје о поштовању мањинских култура, магазин „Alia Mundi“ у новом броју доноси и текст о аустријској уметници ромског порекла Цељи Стојки која је преживела холокауст. Живот ове Ромкиње обележили су борба за права Рома и ширење поруке мира што је успешно спроводила као књижевница и светски призната уметница. И овога пута магазин скреће пажњу на заборављене бисере српске културне баштине те тако доноси причу о некада велелепном риђичком Каштелу који је у доба свог блиставог издања посећивао и чувени Лајош Кошут, а који је данас као културно здање потпуно оронуо и запостављен. Посебну пажњу скрећемо на текст посвећен „бисерима балканске лирике“, односно поетском наслеђу Неготинске крајине.

Кроз Капију Балкана, магазин Вас води у Задар и представља готово магичну уличну инсталацију „Поздрав Сунцу“. У овом далматинском граду проналазимо и младог туристичког водича који је опчињен Јапаном и јапанском културом и преносима његове утиске о „Земљи излазећег сунца“. Магазин скреће пажњу на значајно културно и политичко наслеђе Црногораца оличено у тестаменту односно својеврсном аманету који је Свети Петар Цетињски оставио Црногорцима, а који се данас брижљиво чува у Народној библиотеци Србије. Подсећамо и на врло занимљиво књижевно штиво владике Николаја Велимировића Индијска писма као једно од значајнијих елемената културног и књижевног моста између Србије и Индије.

Кроз рубрику Глобус магазин „Alia Mundi“ Вас води у Монголију и открива какав је живот у монголским јуртама. У рубрици Промо, магазин представља новоосновану „Фондацију Џими Нелсон“ са седиштем у Холандији која подржава пројекте из области културне разноликости. У рубрици Мементо присећамо се заборављене босанске књижевнице Џемиле Зекић као подсећање да се у 2017. години прославља значајан јубилеј  ̶  100 година од њеног рођења. Насловну страну новог броја магазина „Alia Mundi“ краси уметничка слика „Сјеме младог бора“ босанског академског сликара Џека Хоџића.

Други број магазина „Alia Mundi“ можете прочитати ОВДЕ.

Scroll To Top