Нови број магазина Alia Mundi

Објављен је пети број (мај-август 2018) магазина „Alia Mundi“ за културну разноликост. Магазин је у протеклом периоду, осим бројних похвала добио и награду „Горан Бујић“, а као пројекат је био кандидован и за Награду града Београда за 2017. годину.

У новом броју, магазин представља Удружење „Адлигат“ које се бави очувањем књиге те неговањем традиције читања књига и путовања. У овом броју, магазин доноси интервју Ивана Нинића са проф. др Мирјам Рајнер која је докторирала на стваралаштву руско-француског сликара Марка Шагала. У рубрици Глобтротери магазин подсећа на заборављене путничке авантуре Јоакима Вујића, али и на такође заборављени град Москопоље – колевку Цинцара. Магазин представља фантастичне романе Ивана Драјзла инспирисане винчанском културом. Магазин у овом броју посебну пажњу поклања изванредној књизи академика Владете Јеротића „Хришћанство и ислам“ за коју је надахнути предговор написао проф. др Дарко Танасковић. Трагом српске културне баштине магазин читаоце води до манастира Суково и открива тајну његових необичних фресака. Кроз рубрику Глобус магазин читаоце води до сиријске Анадолије и осветљава мало познати и заборављени манастир Св. Симеона Стајлита. Културни Калиедоскоп читаоце пак води до јапанског острва Микимота и открива како се праве јапански бисери. Кроз Капију Балкана одлазимо до Дунава и откривамо како је изгледало 20 векова римског владара Трајана и шта нам је све оставио у аманет. У рубрици Промо магазин скреће пажњу на веб-портал Рајфајзен банке „Велики људи“ који је посвећен осветљавању живота и дела знаменитих личности српске историје, културе и науке. У рубрици Мементо, магазин обележава 175 година од смрти прве списатељице нове српске књижевности Еустахије Арсић.

Насловницу новог броја магазина „Alia Mundi“ краси уметнички рад арапске (палестинско-саудијске) уметнице Dane Awartani  под насловом Orientalism.

Нови број магазина можете прочитати ОВДЕ.

Scroll To Top