Наталија Јовановић: Од свих једноставних ствари

Недавно је у издању Трећег трга у оквиру конкурса „Тргни се! Поезија!“ објављена друга књига Наталије Јовановић под називом Од свих једноставних ствари. Наталија је рођена 1989. године. Студент је завршне године докторских студија на Филолошком факултету у Београду. Чека одбрану тезе о прози и филму Живојина Павловића. На истом факултету завршила је основне и мастер студије. Аутор је више књижевних студија и приказа. Поред поезије пише и прозу и критику. 21. новембра биће одржана промоција њене нове књиге у Полету у Београду, па сам тим поводом разговарао са њом.

Недавно је Трећи Трг објавио твоју другу по реду књигу песама Од свих једноставних ствари. Можеш ли нам рећи како је дошло до сарадње са њима и како је, заправо, настала књига?

Трећи Трг је пре овога организовао још један конкурс на исту тему. Тада сам послала рукопис, али нисам добила збирку. Онда сам променила све што сам могла, укључујући и наслов (који уредник Дејан Матић није прежалио) и тако смо дошли до ове збирке.

С обзиром да ти је ово друга објављена књига песама, постоји ли разлика између прве и друге књиге у смислу одговорности аутора према поезији, читаоцима, па и самом себи? Другим речима, да ли прва књига намеће терет одговорности и поставља оквире које треба премашити?

Ја се надам да постоји разлика и да је ово боља збирка. То је једино за шта мислим да сам одговорна.

Мислиш ли да друга књига, заправо, потврђује песника? 

Хммм, потврђује да је нашао издавача или новац за самостално издавање.

Твоја прва књига И доста објављена је 2014. године као награда на конкурсу за младе песнике у оквиру зајечарског фестивала Дани поезије. Друга књига је такође изабрана одлуком жирија на конкурсу Трећег Трга „Тргни се! Поезија!“ у категорији за другу књигу. Уочаваш ли одређене разлике у свом песништву и поетици у односу на прву књигу?

Нажалост, не. Нема ту баш пуно бекства из себе и својих тема, али волим да мислим да су бар слике које правим сад убедљивије.

Шта окупира тоју поезију, односно тебе као некога ко исту ствара? Које су теме које те посебно интересују?

Однос човека са другим људима, са самим собом и страх од смрти. Исто као и сваког човека. Ваљда ме највише занима начин на који покушавамо да се разумемо са другима и (неуспешно) поделимо оно чега се највише плашимо.

Рекао бих да је један од већих страхова/проблема са којим се суочавају нарочито млади песници страх од утицаја. Мислим на утицај других песника и ствараоца из других области уметности. Какав је твој однос према томе и можеш ли издвојити некога ко је посебно утицао на тебе?

Знам да је на прву збирку утицао Попа, а чак га и нисам превише волела. За ову још не знам. Читала сам Фокнера у једном периоду док сам писала. Било га је доста, посебно у песмама које сам на крају избацила из коначне верзије рукописа. Има утицаја филмова и серија, не бих сад именовала. Не бојим се суочавања, него да ми неко не украде фору. Шалим се.

Након свега, можеш ли нам рећи какво је твоје искуство са објављивањем у Србији и уопште књижевном сценом? Има ли ту простора и подршке за оне који тек почињу или размишљају о томе?

Постоји подршка за почетак. Да ли има места за опстанак свих који почињу, то већ не знам, али сумњам.

Недавно су све награђене књиге на поменутом конкурсу Трећег Трга биле представљене на Сајму књига и у Полету у Београду. Када можемо да очекујемо самосталну промоцију?

Већ 21. новембра у 19:00 када се видимо (опет) у Полету.

Разговор водио: Душан Захаријевић 

Scroll To Top