Најмањи етно музеј на свету

Balkanium – фотографски магазин о Балкану

Симеон Златев је по занимању архитекта који је свој живот посветио колекционарству, истраживању и очувању култура Балкана. Скупљајући предмете 30 година, у својој викендици у селу Ђепћиште код Тетова, направио је најмањи етно музеј на свету. Стварно најмањи етно музеј на свету има свега 7,2 квадратна метра. У њега стаје један човек и отворено је за посете лети.

У почетку, Симеон је своју колекцију делио само са пријатељима, али пошто се полако ширио круг људи који су желели да посете музеј, одлучио је да га отвори за јавност. Од тада, кроз музеј је прошло око 15000 људи, а посета се углавном договара. У међувремену, свакодневни посетиоци музеја су деца из села која воле да проводе време са Симеоном, слушајући његове приче.

Колико један човек сам може да уради, када је искрен, вредан, заинтересован и страствен, може се видети у дивно уређеном дворишту, ентеријеру и колекцији коју је овај човек направио. Мали музеј ће остати велика ризница свих култура које су овим просторима пролазиле и нама остављале трагове.

Хвала Драгом и Оливери Неделчевски, који су ме упознали са Симеоном и градом Тетово и хвала на подршци и времену коју су ми пружили.

Текст и фотографије: Анђела Петровски (Balkanium)

Scroll To Top