Intelligent Dance Music

IDM (Intelligent Dance Music) је термин настао у Америци 1993. године када је створена такозвана „IDM листа“, електронска мејлинг листа првобитно направљена за дискусију о музици. Критика је најчешће била усмерена на термин „intelligent“ у називу, скрећући пажњу на то да се ради о музици уз коју није лако играти. Настала касних 80-их и почетком 90-их, ова музика је израсла из споја тврдо обликоване dance и downtempo музике.

Њена одлика је тенденција ка експериментисању, а не ка поштовању жанровских карактеристика. DJ-evi као што су Mixmaster Morris и Dr. Alex Paterson мешали су хаус, мекши synth-pop/new wave и амбијенталну музику покренувши тако многе ствараоце. Значајна је компилација Warp Records-а Artificial Intelligence која је упознала слушаоце широм света са некима од најбитнијих аутора: Aphex Twin, Plastikman, Autechre, Black Dog Productions, The Orb, B12.  Друге етикете попут Rising High, GPR, R&S, Rephlex, Fat Cat, Astralwerks – такође су пласирале квалитетан IDM. Крајем 90-их у Америци се створила погодна клима за ову врсту музике, па су десетине већих етикета биле отворене за сарадњу укључујући и Drop Beat, Isophlux, Suction, Schematic и Cytrax. Једни од најзначајнијих представника овог жанра су Aphex Twin и Autechre.

Aphex Twin је рођен 1971. године као Ричард Дејвид Џејмс. У почетку је стварао под именом AFX, а ширу славу је стекао албумом Selected Ambient Works 85-92 из 1992. и каснијим издањем из 1994. године Selected Ambient Works Volume II као Aphex Twin.

Године 1997. издаје EP Come to Daddy, а 1999. сингл Windowlicker. Након албума Drukqs из 2001. године следи период неактивности, да би се вратио 2014. године албумом Syro. Сам Ричард Дејвид Џејмс је рекао да је стварао „ambient techno“ музику са 13 година и изумео софтвер који се састојао од алгоритамских процеса који су аутоматски генерисали ритам и мелодију. Rephlex Records, чији је он кооснивач, је сковао реч „braindance“ којом је описао музику Aphex Twin-а. Овај термин представља жанр који садржи најбоље елементе свих жанрова: традиционалне, класичне, електронске, популарне, industrial, амбијенталне музике, хип-хоп, хаус, техно, breakbeat, hardcore, реге, garage, drum and bass итд. Његово лице које се цери или је искривљено тема је спотова и омота за албуме. Оно представља његов одговор на то што остали ствараоци техно музике скривају свој идентитет. Према његовим речима, то је отуда што у техно музици, по неписаном правилу, не може на омоту бити лице аутора, већ плоча или нешто слично. Зато он ставља своје лице, али се касније занео – како сам каже. Тако, на пример, у споту за Come to Daddy и Windowlicker његова глава је на телима других људи, а на промотивном материјалу за албум Syro налази се ова фотографија:


Стварао је под разним псеудонимима: AFX, Blue Calx, Bradley Strider, The Universal Indicator, Brian Tregaskin, Caustic Window, The, Smojphace, GAK, Karen Tregaskin, Patrick Tregaskin, Martin Tressider, PBoD (Phonic Boy on Dope), Polygon Window, Power-Pill, Q-Chastic, Dice Man, The Tuss и Soit-P.P.

 

Autechre је енглески дуо који чине Роб Браун и Син Бут оформљен 1987. године. Током каријере њихова музика је преживела трансформације од раних радова чији су корени свакако у техно, хаус и електро музици, до последњих албума који су експериментални и садрже сложене обрасце ритма и пригушене мелодије. Такође су стварали под различитим псеудонимима. Један од ранијих је Lego Feet под којим су 1991. године објавили сингл 12”. Што се тиче имена Autechre, објаснили су да је то првобитно био назив за траку коју су радили. Прва два слова „au“ су намерно одабрана, јер је звук „au“ постојао на траци, док су остала слова насумично одабрали на тастатури. Касније су тај назив преузели и наставили под њим да наступају и стварају као дуо. Први сингл објављен под именом Autechre је Cavity Job из 1991. године, а 1993. су објавили први албум  Incunabula који је прошао изненађујуће успешно. У њему су осетни техно и електро корени, али и ритмички украси и перкусије који ће касније постати битан елемент њиховог рада.  Anti EP изражава протест против законског акта из 1994. године којим се забрањују рејвови описани као окупљање девет или више особа на којем се пушта рејв музика. Од 2000. године настала је значајна промена у раду Autechre-а оличена у албумима Confield (2001) и Draft 7.30 (2003). У том смислу је значајан и EP Gantz Graf  из 2002. године. Насловна нумера (трака) Gantz Graf  инспирисала је британског дизајнера Алекса Ратерфорда да направи видео у којем се појављује објекат који је синхронизован са музиком јер мења облик, пулсира и коначно се распада.

У раду су користили аналогне и дигиталне драм машине, миксере и ефекте. До 2016. године објавили су дванаест албума, а исте године објављен је и четрнаести EP L-Event.

Аутор: Душан Захаријевић

Scroll To Top