Адреналин

*Лучењем адреналина тело се припрема за бег или за борбу*

Једина ствар важнија од саме чињенице да нешто волиш јесте пут који прелазиш да оно што волиш буде твоје. Управо на том прелазу од игре до циља преплићу се покрети једне групе која је врло јасно желела нешто и на крају то и остварила. Адреналин је све или није ништа. Ако си покренут адреналином, врло брзо знаш да ће енергија кад тад да престане да делује, а оно што те даље одржава је чиста воља. Зашто ово говорим? Најбоље би било да сами чујете једну интересантну причу, па процените колико је спорт само спорт и шта је то што неке изазове најбоље подносе они који верују у силу отпора, а не трења.

Годину дана пре званичног почетка рада пењачког клуба „Адреналин“, неколико момака се окупило у свом ,,старом“ клубу са намером да на темељу идеје остваре свој клуб из снова. Услови нису били идеални, средстава ни на видику, али је било снаге и ентузијазма. Њих шесторица (верујте ми, када се уверите у сам изглед клуба, схватићете њихову изузетност), спремни на најинтензивнији рад започели су изградњу објекта на Спенсу. Рад је трајао тринаест месеци, а група није напуштала објекат без претходно проведених преко стотину часова у намештању, поправљању, постављању и улепшавању простора који сада изгледа овако:

Оснивач клуба „Адреналин“, Ненад Матић, са својим некадашњим „ученицима“: Александром и Бојаном Шаjатовићем, Данијелом Милојковићем, Александром Ђурановићем, Стеваном Тодоровићем, Владимиром Тепавцем и Слободаном Мазалицом, који су започели бављење планинарским пењањем пре десет и више година, кренули су у један од најтежих пројеката.

Када је дошао тренутак свечаног отварања клуба 26.03, велики одзив људи пратио је одушевљење простором и изгледом самог клуба:

Оно што многи нису знали је чињеница да све што у клубу постоји дело је искључиво спортиста и тренера који су самостално радили на инфраструктури, изградњи и опремању просторија: свлачионица, теретана, али и постављању велике стене.

Осећај је невероватан, када се неприпремљени за овакве изазове нађете пред онима који не познају немогуће и превазилазе сопствене границе, а ,,стена“ је само почетак. Готово да је многима позната сама вештина бежања преко ограде, пењања на највише дрво и сличне акробације које прате активност тела без претходно великог напора ума, ипак планинарско пењање превазилази све детиње акробације и захтева изузетну кондицију не само тела већ и духа.

Било да је реч о аеробним (вежбама уз стално покретање мишића) или анаеробним (вежбама обликовања и јачања снаге), сваки полазник најпре пролази кроз обуку а потом и могућност полагања сертификата којим би стекао дозволу за самостално пењање у природи.

Када смо упитали једног од тренера и учесника у изградњи клуба, Бојана Шајатовића, о лепоти самог спорта и његовом значају добили смо не само безброј интересантних информација већ и читаву малу причу ове незаборавне дружине:

“Од тренутка када сам први пут видео овај спорт у Пули, било је или тај спорт или ништа. По повратку у Нови Сад, пронашао сам истомишљенике и радио на нечему што до сада Нови Сад није имао прилику да упозна. ,,Адреналин” је клуб који отвара врата свима и сваког новог члана прихвата као део екипе. Ако ме питаш шта ме у овом спорту привлачи, то је онда дефинитивно енергија и спремност на екстремно. Тренинг са стеном је изазов, проналажење најтежег начина за пењање, а на крају суштина овог спорта је да се тренингом суочиш са још већим изазовом, правим стенама и природним препрекама. Уосталом, не могу да вам дочарам осећај док и сами не пробате!”

Негде на граници сигурности и ризика рађа се осећај успеха, јер колико год да је „стена” велика, појединац никада у потпуности не може да истражи своје границе. Неуспех је занемарити сопствене способности, ма колико год да су препреке и изазови тешки, адреналин даје снагу а све остало су безграничне могућности, јер, цитираћу Андрића: „Ми ни не знамо колико снаге и какве све могућности крије у себи свако живе створење. И не слутимо шта све умемо. Будемо и прођемо, а не сазнамо шта смо све могли бити и учинити. То се открива само у изузетним тренуцима.” Један од таквих „тренутака” је свакако клуб ,,Адреналин” и ми га нисмо пропустили, а надамо се да нећете ни ви!

Ауторка: Миљана Миланковић

Фотограф: Александар Мишков

Адреса клуба ,,Адреналин”: Сутјеска 2, СПЕНС;

Фејсбук страница Адреналина

adrenalin.org.rs

Scroll To Top