50 година Вудстока

Еколошко удружење Авалон и удружење Едуакција ће у Вршцу организовати манифестацију под називом Вршсток поводом 50 година од како је одржан најзначајнији хипи фестивал Вудсток. Ова манифестација ће се догађати у периоду од 12. до 17/18.1) августа, с тим да ће почетком новембра уследити и њен завршни део – садња дрвећа, као директан допринос животној средини. Поред тог, манифестација ће имати још следеће сегменате: хипи дефиле, мини сајам, циклус филмова, вече бит поезије и, свакако, концерт.

Хипи култура, која свој врхунац достиже управо Вудстоком, у многоме је допринела формирању еколошког покрета. Високо вреднујући идеју солидарности и љубави међу бићима дала му је духовно-хуманистички оквир из којег и дан данас црпимо снаге за борбу коју водимо против уништавања природе.

Једнаку, ако не и већу важност има културолошки значај хипи покрета. Његова вредносна опредељења усмерена према доживљајима уметничких садржаја и трансценденталном више су нам потребна него икад, будући да живимо у времену материјалистичке скучености и нових модалитета огрубљења. Заговорници рационалности су нас својом псеудо озбиљношћу довели до крајњег дисбаланса, извитоперене егоманије и слепила за духовно, чиме се сама наша цивилизација доводи у питање.

Преко нам је потребно преиспитивње владајућег вредносног система, као и разматрање алтернатива међу којима хипи култура има посебно место. Њени садржаји нуде позитивнији однос према планети и томе примерене социјално-еколошке принципе коегзистенције човека и природе.

Програм хипи недеље започиње промо журком у клубу Kолиба, 10.08. у 21h, а званично отварање хипи недеље очекује нас у понедељак 12.08. у 19h у Тачки сусретања, акустичком свирком и пројекцијом филма. Сваког радног дана до краја недеље у Тачки сусретања предвиђена је пројекција филма, уз пропратни програм, а за суботу, 17. августа, припремљен је целодневни програм, који се састоји од хипи бувљака у Градском парку, хипи поворке и концерта у Музичком павиљону у парку. Специјални гост на концерту биће Љуба Нинковић, фронтмен бенда С времена на време. Детаљан програм фестивала можете пронаћи на нашој facebook страници.

Очекујемо вас у Вршцу, да заједно покушамо да оживимо идеале хипи покрета.

ФУСНОТЕ:

ФУСНОТЕ:
1 Уколико временске прилике онемогуће извођење програма (на отвореном) у суботу 17.08., биће померен за један дан, односно, приредиће се у недељу – 18. августа.
Scroll To Top