Уочи Божића Марије Богданович

У издању Удружења поетских стваралаца (уредник – Анђелко Заблаћански) изашла је књига „Уочи Божића“ Марије Богданович (1869–1896). Причу је са руског превела Дајана Лазаревић, као и са белоруског језика детаље из живота ауторке из бројних белоруских монографија и енциклопедија.

Марија Апанасовна Мјакота, удата Богданович, мајка је чувеног белоруског песника-класика Максима Богдановича. По записима Максимовог оца Адама Јегоровича, млади песник је управо од мајке Марије наследио књижевни таленат и љубав према писаној речи. Приметићемо да мајка и син имају много сличности – обоје су за собом оставили по једно дело: мајка – приповетку „Уочи Божића“, а син – збирку песама „Венац“. И мајка и син су делили љубав према белоруском језику, физички врло слични, а обоје су у узрасту од 27 година преминули од туберкулозе, остављајући за собом велику празнину у култури своје земље.

У Књижевном музеју Максима Богдановича у Минску, Националном историјском музеју Републике Белорусије, Белоруској државној архиви-музеју књижевности и уметности, Музеју Максима Богдановича у Гродну чувају се оригиналне фотографије, документи, писма и одређени предмети, који су припадали Марији Апанасовној. Ова изузетна жена је завршила Минско женско трогодишње училиште 1882. године (у успоменама Адама Ј. Богдановича та школа се назива „Женским Александровским училиштем“), а потом је пошла је земску учитељску школу у Петербургу, 1886. године. Студије није завршила јер је 30. октобра 1888. године склопила брак са Адамом Ј. Богдановичем. у Хмарина-Городетској Цркви Минског округа (сада Сјомков град). Живела је у Минску, а 1892. године породица Богданович се сели у Гродно. Марија Апанасовна је имала четворо деце, које је изродила у шест година брака: Вадима (1890–1908), Максима (1891–1917), Лава (1893–1918), Ніну (1896–1897). Много је читала, била је музички надарена. У Минску и Петербургу често је посећивала концерте, свирала је на фортепијану.

Смрт мајке и, повезан са њом, одлазак породице из Белорусије (у Њижни Новгород, у Русију) слио се у дечјој свести Максима Богдановича у трагичну симбиозу, која се претворила у поетском стваралаштву у једну од централних слика – Мајку-Отаџбину.

Приповетка „Уочи Божића“ је врло топла, људска прича о љубави и борби за живот, о жртвовању мајке за своју децу, грубости и хладноћи света према незаштићеним бићима – двоје деце, који су тек закорачили у живот. Ова приповетка мами сузе и „закива“ пажњу читаоца за њу, чини да се замислимо над питањима хуманости и смисла живота, разумевању туђег бола. Таква прича, писана срцем једне младе жене, никога не може да остави равнодушним.

Излазак књиге су омогућили Књижевни музеј Максима Богдановича у Минску и Удружење поетских стваралаца.

Ауторка: Дајана Лазаревић

Scroll To Top