ТАТЈАНА ДЕБЕЉАЧКИ: РАЗГОВОР СА МИЛАНОМ Б. ПОПОВИЋЕМ

  • Уопштено говорећи, оно што савет би нам Ви дали за искушење писаца? Молимо наведите пример ’’шта не треба радити’’ ?

Не треба књижевном издавачу давати новац из свог свог џепа да би Вам одштампао књигу песама. Ако Вам је баш стало до тога да Ваша књига песама има неко звучно име/лого/етикету издавача, онда се потрудите и пронађите донатора, па прикупите средства. Нису то толико велика средства, уколико желите да одштампате неку технички коректну, или уобичајену, скромнију књигу. Не мора то бити тврди шивени повез, илустрације у боји итд. У најбољем случају, објавите књигу као “Ауторско издање”, сав тираж је у вашим рукама, никоме не полажете рачуне, Ви сте шеф песничке параде и сами одлучујете о судбини и даљем усмеравању Ваших песама.

  • Издали сте четири књиге поезије, о свакој по нешто што би привукло читаоце?

Моја прва књига носи назив “Молитва тетовираног срца”. Дубоко је религијска, мисаона, православна, али и бунтовно протестна књига. По њој сам и дао назив свом званичном сајту www.molitvatetoviranogsrca.com , па га посетите. Њега је идејно осмислио уметник Горан Костић из Београда. На том сајту можете скинути у mp3 формату све песме са обе моје музичке CD компилације. Друга моја књига песама је “Време бруталних добронамерника”, сама по себи је бруталнија, жешћа, оштрија и дубокоскрозирајућа. Трећа књига је завршни део песничке трилогије, и зове се “Ока да не испустим дах”. Необичан наслов. То је моја најмеланхоличнија књига песама. Пар година након ње, објављена ми је књига песама “На кори интегралног хлеба и оловци”, једна духовита, врцава, позитивна, ведра, самоиронична и самосаркастична књига која говори о храни и мршављењу, тачније, храни и гојењу. Она је највише похвала задобила јер су се многи читаоци пронашли у њој, за разлику од претходне три књиге, које су биле дубоко мисаоне, некоме несхватљиве, неухватљиве, напорне… . Мени лично, потпуно јасне и једноставне.

  • Недавно је објављена музичко-песничка дупла оригинал CD компилација ,,Хронично неуморни”. На двоструком CD-у си окупио већ етаблиране, али и потпуно нове бендове и извођаче из свих држава бивше Југославије?

hronicno-neumorni-omot-cda

Реге бендови заступљени на овој компилацији су: Del Arno Band, The Socks, Hornsman Coyote (Eyesburn), Elly Rasta Girl Чарас и Субјективни суд.

Рок извођачи и бендови на CD компилацији су: Бранко Радаковић, Мирослав Дукић (Тако), Зоран Маринковић-Бјесомар (Бјесови), Аутогени тренинг, Никола Чутурило, Монера, Сељачка буна, Hashish club, Алек, Бранислав Лазић, Broken Arrow, Fault, Снови, Галома, Грим, Владимир Јакшић (Револвери) и Sead Zele Lipovača (Дивље јагоде).

  • Ко је све био сарадник у овом пројекту, почећи од твог рада, па до омота CD-а и насловне стране књиге?Сви већ поменути уметници и извођачи. Желим да напоменем да имам десетогодишњу сарадњу са академским графичаром, Јакшом Влаховићем, који је радио/нацртао све корице и илустрације моје прве три књиге, као и оба CD-а “Време бруталних добронамерника” и „Хронично неуморни”. Корице и илустрације књиге „На кори интегралног хлеба и оловци” рад је Мине Симић. Кад смо код CD компилације „ХРОНИЧНО НЕУМОРНИ”, напоменуо бих да је снимљено чак шест видео спотова. Огромну техничку, продукциону и саветодавну помоћ сам имао од академског сликара, али и мултимедијалног горњемилановачког рок уметника, лидера састава „Бјесови“, Зорана Маринковића-Маринка, алтер егоа Бјесомар, који доминира у песми „Истине мамлази крију (батина)“ у којој Бјесомар пева свој дописани рефрен, а ја читам своје две строфе. Код њега, у Бјесомаровој пећини, Бјесомар је снимио, монтирао и режирао и спот за песму „Истине мамлази крију (батина)“. Уједно, он се уз мене, појављује у самом споту, који је његово идејно дело. Сама аудио песма „Истине мамлази крију (батина)“ снимљена је давне 2007. године, али је тек сада објављена, а и даље је актуелна и није одолела зубу времена. Моја и Бјесомарова уметничка сарадња је временом прерасла и у искрено пријатељство, и тиме се посебно поносим.

Бранко Радаковић је снимио, режирао и монтирао спот, али и рецитовао текст песме “Убудуће не причај о будућности“ – Бранко Радаковић и Мирослав Дукић.

Зоран Маринковић – Бјесомар је снимио, режирао и монтирао спот за песму “Истине мамлази крију (Батина)” али и дописао свој рефрен и одпевао га – Бјесомар и Милан Б. Поповић

У продукцији “Кан и Лингус” Стерео Тип је снимио спот за песму “Последњи стих”.

Спот за песму ЖИВАЦ, групе Hashish Club
Данило Стојић from Undergrad.

Група Субјективни суд, песма Само ока да не испустим дах

Спот за песму Глас, групе Dark Sky

Спот за песму Јах, групе The Socks

  • Посвећен својој поезији, музици, новинском колумнистичком раду, одакле Вам толика енергија?

Природно сам обдарен њоме и свим силама не одустајем и онда када би сви одустали и тражим начин да своја уметничка дела приближим што ширем читалачком али и слушалачком аудиторијуму. Имам велику љубав према поезији, као и према музичком новинарству, рок музици…

  • Јако интересантно да је Слађана Милошевић део сарадње, и како је све то почело?

Крајње спонтано и неочекивано. Ја сам увелико радио на CD компилацији „Време бруталних добронамерника” када је изашао њен CD „Фантастично путовање”. Она је прочитала рецензију коју сам ја објавио у медијима, и инсистирала је да се ја појавим на њеној промоцији. Улога која ми је припала да у смокингу и са мегафоном у руци, прочитам тај свој текст. Инсистирала је да то ја учиним, а не неко други, неки глумац, како сам јој ја предлагао. На крају ме је убедила да ја прочитам и пристао сам. Вече пред промоцију ме је назвала на телефон и кратко али јасно рекла – Ви сте Милане Б. Поповићу сутра моја звезда. То ми је пријало и ослободио сам се треме. Промоција је савршено прошла, Македонска улица је три сата била блокирана због Слађанине промоције, било је ту изузетно пуно ТВ екипа и Радио екипа, Слађаниних фанова… Међутим, тек након годину дана од тог медијског догађаја, ја сам јој послао е-mail у којем сам јој објаснио какву CD компилацију приводим крају, и позвао је да својим учешће, све то дигне на виши, екстравагантнији ниво. Након пет минута од слања мог mail-a, стигао ми је њен, потврдни e-mail, у којем ми је поручила да је заинтересована да буде део CD пројекта. Са групом Алогиа, Слађаном Милошевић и са мном створена је заједничка песма „Издаја, ја бих да одморим душу”.

  • Оно што је јако занимљиво, Ви нисте били писац али догодио се неочекивани преокрет да су Ваше песме чак и препеване, како се то све догодило?

Тако је, ја никад нисам сањао, ни претпостављао да ћу писати песме и да ће ме неко јавно називати – песником. Да поједноставимо све, негде око 2005. године из мене je изашла бујица емоција и мисли које сам само бележио и без икаквог дотеривања, брушења, намерно, такве, и објавио. Све се то десило крајње спонтано. Две књиге су објављене у једној календарској години, што је и данас реткост у домаћем издаваштву. Музе су ме опседале и посећивале. Писао сам и свесно и несвесно, као диктат подсвести. Срећан сам што су ми рецензенти у самим књигама и на омотима CD-ова били све моји новинарски и критичарски узори, Александар Жикић, Јадранка Јанковић-Нешић, Давид Вартабедијан, Илија Бакић, Бранимир Локнер, Раша Попов, Бранислав Лазић, Олга Стојановић… . У протеклих 10 година сусретао сам се са дивним уметницима попут песника Енеса Халиловића, песникиње и професионалне новинарке, Илинке Г. Вуковић, мултимедијалног уметника и боема највишег интелектуалног нивоа и ранга Миодрага Стошића, “stend ap” и песничко организациону ведету, Милана Мијатовића, вредну и скромну, хорор и научно фантастичну мистичну даму, Тамару Лујак, интернационално признатог режисера документарних филмова, рок музичара групе „АРГУС”, песника, сликара, професора ликовне културе Бранка Радаковића, тренутно актуелног по регионално прихваћеном документарно музичком филму о рок групи „Лимуново дрво” који је Бранко снимио, монтирао и режирао, онда, сликарке и мозаик мајсторице, Бисеније Терешченко, нежне а јаке и одважне песникиње Јасмине Малешевић, уметника Љубишу Јовановића, Катабазију, доследног, упорног и вредног уметника и композитора, песника и гитаристе Владимира Пешића, афористичара и stend ap комичара Николу Живковића, композитора, бас гитаристу, блузера и режисера Николу Митровића, бубњара Милана Величковића, клавијатиристу и рокера у души, Милана Нешковића, Микца, музичара и композитора Кристијана Заводског, писца и песника Чедомира Љубичића, и многим другим, изузетно вредним и талентованим уметницима свих грана артистичког деловања.

 Пре пет година објавили сте CD heavy метал компилацију „Време бруталних добронамерника”. Од hard & heavy уметника на CD-у налазе се?

На компилацијском CD албуму „Време бруталних добронамерника“ налази се 18 група: „Инстант карма“, „Алогиа“, Слађана Милошевић Swееty, “ Абонос“, „Аrt дилер“, „Backbone“, „Tales of dark“, „Broken strings“, „Атлантида“, „Диспарадор“, „Аmaranth“, „А.R.Club“, „Heaven rain“, Исказ, „Darkshines“, „Аsphalt Chant“, „Seraphim“ и „Demether“.

На овом уметничком пројекту је учествовало и креативан допринос дало 70 музичара и композитора и на њој су заступљени моји стихови. Сви смо се окупили око идеје спајања популарне музике и савремене поезије у једну нераскидиву целину.

При одабиру састава водило се рачуна првенствено о квалитету, актуелности, али и о територијалној распрострањености музичара-учесника, тако да се на CD компилацији, поред неколико састава из Београда, налазе и уметници из Крагујевца, Новог Сада, Смедерева, Зрењанина, Панчева, Петровца на Млави, Бања Луке и других градова.

  • Као што сте развили Ваше писање, процес, да ли сте више потпомогнути од стране Ваше формалне обуке или једноставно доживљавање живота?

Доживљавање живота и људи око мене, свуд и на сваком месту.

  • Да ли осећате да се Ваш процес писања непрестано развија, или сте пронашли начин да Ваша меморија увек спремно ради за Вас?

Моја меморија не ради и није увек спремна да ради за мене, али ја имам написано још 80 песама које чувам за неку нову књигу песама. Нека стоје у мом рачунару, хлеба не траже.

  • Да ли сте икада у искушењу да се вратите и промените потенцијал?

Не. Поезија је елитна дисциплина духа и ја се ту свим својим духовним бићем проналазим. Материјално ме апсолутно не занима, осим оног најосновнијег, најскромнијег, за пуко преживљавање од првог до првог у месецу.

milan-b-popovic-foto-2
Mилан Б. Поповић

Разговор водила: Татјана Дебељачки

Scroll To Top