Руски чај

– Чай?

– Да, конечно!

– Печеньки?

– Да, конечно!

– Разговоры, улыбки, друзья?

– Да!

– Давайте начнем!

Мала просторија у поткровљу гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, пуне полице књига са којих се пресијавају имена Достојевског, Толстоја, или нечију пажњу ипак више окупирају појаве опширних речника и лексикона,  и топлина једноставног руског разговора.

– Искусство, музыка, фильмы, история…

– А путешествия?

– Естественно!

Разговор се води „простим руским речима”, увек уз типичан руски чај, неизоставан. Даје неку супермоћ одласка барем на сат времена из свакодневнице и посећивање словенског истока, све кроз речи, речи, руске речи. Речи о себи, речи о другима, о пријатељима, о породици, о животу, о великим и малим темама, о страховима, идолима, жељама и надама. Разговор тече спонтано, лако, уз разне игре, и увек уз неке занимљивости о Русији, уз пратњу организатора, професора руског језика у гимназији „Јован Јовановић Змај” Ненада Спасића, и његовог сарадника Јелене Заклан.

– Я не умею все рассказать по-русски, может я не говорю правильно…

– Это не важно, достаточно только иметь желание выучить. А учишь разговаривая, разве нет?

У таквом амбијенту, присном и скоро породичном, ствара се угодна руска атмосфера, и свако се осећа добродошао не вечери конверзације, па чак и са грешкама у говору, са мањком фонда руских речи, потребно је само испред врата оставити страх од приче.

Видимо се сваке среде у 18 часова у Руском центру гимназије „Јован Јовановић Змај”!

– Добро пожаловать!

Ауторка: Јелена Салопек

Scroll To Top