Разговор са хронично неуморним Миланом Б. Поповићем

CD  ,,Хронично неуморни” стиже на адресу КУЛТа, музика креће и од тренутка када се на play  листи појављује  песма ,,Мисли” један албум започиње своју причу и  чини вам се да је пуна просторија људи са вама и да сви имају неку поруку… музика говори своје, а телефон звони. На вези је Милан Б. Поповић, тишина је са друге стране жице, и разговор може да почне:

 • Када те најављују јавности обично уз твоје име иду и атрибути сјајан песник, изврстан колумниста,  критичар,  и пре свега добар човек. Кажи нам ко је заправо Милан Поповић?

Естетизован и софистициран брутални ратник са пенкалом у руци и душом у тетовираном срцу!

 • Поезија иде руку под руку уз музику, новинарство руку под руку уз критичност и истанчан вид. Да ли је могуће бити све у једном и ко на крају дана преовладава, песник или новинар?

Песник и на крају, и на почетку и током дана преовладава, без икаквог двоумљења!

 • Један стих од Милана, песника, за читаоце?
Поета умире тихо,
Ја му кључеве краја сакривам,
Изливам их, стапам,
Утапам их у сребрну реку…
 • Једна пoрука од Милана, новинара?

Будите срећни ако имате стални и редовно хонорисан редакцијски, штампани или интернет web ангажман.

 • За све оне који не знају, 2015. године појавио си се са CD-om ,,Хронично неуморни“ у нешто другачијем оделу Милана Поповића и донео један нови талас енергије која у себи обједињује ауторе бивше Југославије, музику понижених, храбрих и бездушних… Па кажи нам шта је то толико неуморно у Милану навело да се 2015. година обележи овако добром музиком и поезијом?

Пркос! Сви се жале како су хронично уморни, ненаспавани, несрећни, тужни… Ја то веома добро разумем и једним делом знам и наличном примеру. Али, онда, идем креативном контром и уместо пете књиге песама наслова ХРОНИЧНО НЕУМОРАН, одлучио сам се на знатно озбиљнији и већи подухват-дуплу CD компилацију са моје 33 песме – ХРОНИЧНО НЕУМОРНИ. Музички жанрови су рокенрол, реге и хип хоп.

milan b. popovic, hronicno neumorni

.

 • За разлику од твог претходног остварења,  CD-а ,,Време бруталних добронамерника“2010. године,  који је обележио  hard-heavy  ритам, ,, Хронично неуморни“  постаје синтеза  hip-hopa, regea, rock-a  у споју заиста невероватних уметника.  Какав је осећај сарађивати са таквом разноликом екипом и спајати некада  наизглед неспојиво?

Od hip-hop aртистана CD-u се налазе: Sky Wikluh, VuduPopaj, Coa, Cantwait, Kruks, M.A.X. , Solow i Flip Flop.

Реге бендови најзаступљенији на овој компилацији су: Del Arno Band, The Socks, Hornsman Coyote (Eyesburn), Elly Rasta Girl, Čaras и Субјективни суд.
Рок извођачи и бендови на  CD компилацији су: Бранко Радаковић(Argus, Olovnibalon), Мирослав  Дукић (Тако), Зоран Маринковић-Bjesomar (Bjesovi), Autogenitrening, Никола Чутурило, Monera, Seljačkabuna, Hashish club, Alek, Бранислав Лазић, Broken Arrow, Dark Sky, Fault, Snovi, Galoma, Stereo Tip, Grim, Vladimir Jakšić (ex-Revolveri) i Sead Zele Lipovača (Divlje jagode).

Осећај је импресиван и вредан сваког труда и ангажовања да би се дошло до циља.

 • Иако је непотребно наглашавати ко је све био део ове добре енергије, јер музика говори сама за себе, хајде ипак да похвалимо и ауторе, од којих готово да свако име има своје место на нашој музичкој сцени и чини причу за себе..

То је свакако незахвално питање и одговор, али ћу се потрудити да сведем 33 нумере на десетак највреднијих људи и бендова –уз напомену да су сви учесници дали свој максимум и ја сам им истински захвалан! Пре свих, Зоран Маринковић – Бјесомар, који је урадио мастеринг већег броја песама и “спасао ствар” у одлучујућем тренутку. Поред тога, Бјесомар је снимио, режирао и монтирао видео спот у којем се појављујем и ја лично, рецитујем своје две строфе док Бјесомар пева његов, накнадно дописани рефрен наше  песме “Истине  мамлази крију (Батина)”. Поред њега, поменуо бих такође још једног мулиталентованог креативца Бранка Радаковића, који је снимио, режирао и монтирао први спот за  ову  CD компилацију, за песму “Убудуће не причај о будућности”, коју је веома емотивно и сугестивно рецитује,  а музичка подлога је рад и дар Мирослава Дукића. Јован и група “Del Arno bend” су песму “Мисли” обукли музиком и аранжманом какав одавно не памтим, плус песму увелико свирају и певају на њиховим живим концертним наступима, што је јако битно за даљи и прави живот песме и круцијални циљ да моја поезија дође до и уђе у народ, кроз њихове фанове којих итекако има. Одмах уз њих, ту је и београдски реге рок бенд  “Субјективни суд” са лидером и аlfa & omega особом Ђолетом у трансценденталној песми “Само ока да не испустим дах”.

Сарадња са Ђолетом и  групом “Субјективни суд” ми много значи и убеђен сам да ћемо сарађивати уметнички и у будућности на њиховом CD албуму, који ће, искрено верујем, бити легендаран, или се уопште неће појавити. “Монера” у фазону “Аlice in chains” реже и кида. Алек из Крагујевца је фантастично на акустичној гитари изнео ни мало једноставну песму “Отуђен”.  Урбани књижевник и песник (некада лидер у групи “BGD geto”) Бојан Брукнер, из групе “Hashis club” је маестрално мрачно отпевао песму “Живац”, док је ужичка видео струја “Andegrad” снимила интересантан видео спот. Радује ме сарадња и са  Зелетом Липовачом, Владимиром Јакшићем, Николом Чутирилом, Круксом, Којотом, младом групом из Косовске митровице “Dark sky” (снимљен је и видео спот за песму “Глас”). У уводу песме “Ал бране ми”, Бранислава Лазића, појављује се а капела његов малолетни син Лазар Лазић. Ту су свакако сјајне групе “Fault”, “ Снови” и “Broken arrow”, које су унеле посебну разнолику енергију на CD компилацији. Паја Богдановић из “Стерео тип” групе и хип хопер Coa затварају ово дуго свирајуће CD издање “ХРОНИЧНО НЕУМОРНИ”.

unnamed-4

 • За све нас лаике, који се још увек нисмо одважили на ауторски рад и лепоту стварања аутентичног и лично поетско-музичког дела, кажи нам како то изгледа, када се роди идеја да настане  CD и шта је све потребно како би се таква идеја реализовала?

Идеја се родила 2008. године када сам објавио своју трећу књигу песама, „Ока да не испустим дах“. Ја нисам желео да та књига буде , да се тако рогобатно изразим сувопарна па сам пожелео да има CD сингл који би ишао уз њу, као неку врсту  „booktrack-а“. Питао сам три српска бенда да сниме по једну моју песму и за месец дана их добио све три.  Био сам у слатким мукама , па сам одабрао да то ипак буде састав „Абонос“ из Београда, са мојом песмом „Урлик“. Из идеје о том CD синглу, створила се идеја о дугосвирајућој CD компилацији – Време бруталних добронамерника!

 • Данас, када смо маркирани брендовима, оцењени спонзорима, а финансирани према продуктивности, колико је могуће живети од овог заната и да ли је заиста добар квалитет довољно вреднован на музичкој сцени?

Од поезије се не може живети осим ако се не бавите “примењеном поезијом” тј. текстовима за естраду. Ту већ добре паре могу да се узму. Ја до њих (естраде и пара, све једно је), бар још увек, нисам дошао, а много штошта и лепог и ружног сам прошао за 22 године новинарског рада и тачно 10 година књижевно песничке каријере.

 • Да ли си икада у свом раду наишао на сарадника, пријатеља, личност од оних људи за које након упознавања помислиш: Ех, што је лепо бити он! Ко је то био, када и зашто?

Да, то су двојица интелектуалаца, мултиталентована уметника, породична човека, оца мале деце, сјајна песника и сликара, професора ликовне културе, обојице редитеља документараца и својих спотова , певача, композитора, гитариста: Зорана Маринковића Бјесомара и Бранка Радаковића. Обојица имају историју уметности “у малом прсту” што би се рекло. Племенити су, добронамерни и изнад свега искрени пријатељи. Драго ми је што их знам, имам и што смо чак и сарађивали уметнички и што сам од њих доста тога научио. То је привилегија ретких. Ја сам срећан што ми је Бог дозволио да их упознам, а да они привате мене, мој начин размишљања и мој живот!
То је кад су домаћи уметници и људи пре свега у питању. Од страних уметника, волео бих да упознам чланове групе “Guns n Roses” посебно   Axl Rose-a и Slash-a.

 • Врло често можемо чути у јавности, како је данас тешко бавити се уметношћу, нарочито музиком и поезијом, али хајде да размишљамо позитивно и на тренутак оставимо ,,реалност“. Кажи нам шта је то што у музици и поезији највише волиш и шта се то у теби ослобађа уз присуство истог?

Поезија је један вид моје комуникације са околином, са светом. Ту сам најслободнији и најотворенији, мада ни у реалном животу нисам затворен већ  сам, као отворена књига. На длану и доступан свима. У поезији и музици највише волим – слободу!

unnamed-3

 • Када се улази у свет музике и данас популарно названог ,,шоу бизниса“, човек наилази на свакакве препреке, од оних најбаналнијих, озвучења..Да ли можеш да се сетиш неког неуспелог тренутка, неке можда неуспеле сарадње или тренутка када је твоја музика наишла на отпор или неприхватање?

Да, наравно да сам наилазио и на јавна оспоравања, од људи од којих сам се најмање надао да ћу их добити, и до потпуног негирања и индиферентности да неке институције и медији нису хтели ни да одговоре на молбу или обраћање, па макар оно било и негативно по мене и мој креативан рад. Мада, да се вратимо на сам почетак и прву моју књигу “Молитва тетовираног срца”, када сам је писао, нисам размишљао о продаји, комерцијали и финансијској исплативости.

 • Како по твом мишљењу изгеда успешан и остварен музичар, и шта је то што би поручио данашњој омладини која се тражи и тежи својој аутентичности?

Треба бити доследан, упоран , реалан и вредновати себе, јер ако то не урадите, нико други неће урадити то уместо вас!

 • Колико је заправо добро у овом послу, којим се бавиш, бити отвореног духа, критичан и аутентичан? Шта се у истом, не прашта?

Не прашта се истина јер она уме да заболи. Наиме, имао сам прилике да PR менаџери одређених бендова реагују негативно на мој критички CD осврт.
Од када сам постао аутор, тј. од када су други стручњаци јавно истакли да се и моје деловање може окарактерисати као песништво, а ја могу бити назван песником, осетио сам на својој кожи колико је јака – јавно изговорена или јавно написана реч, и колико она може да улепша дан уметнику или га растужи. Од тада посебно пазим шта пишем , како пишем и о коме пишем. То други музички критичари не знају, немају то моје лично искуство и пример ауторства у истом моменту. У томе сам у предности над свима њима.

 • Песма са албума ,,Убудуће не причај о будућности“ настала у сарадњи са Бранком Радаковићем и Мирославом Дукићем, и рецимо један осврт на оно што долази на интересантан начин и уз вешто поигравање мелодијом прича причу данашњице и оне стварности која не опстаје без? Шта је то што по твом мишљењу фали данашњици за једну много перспективнију и лепшу будућност?

Вера у рад, вредновање рада, љубав, породицу, фамилију и пријатеље.

 • Који су хероји највише утицали на твоје стваралаштво, рачунајући и поезију и критику, односно журналистику? Имаш ли представу колико си и CD-ова и књига песама рецензија до сада написао? 

Давид Вартабедијан (мој први новински уредник, у метал и роck магазину ROCKS/FELIX и логистичка подршка, господин Ђоле (Felix records)). Сећам се, 1994. година, први број ROCKS  магазина и моји први објављени текстови…, после су дошле и веће редакцијске куће у којима сам писао (штампане редакције: “Вечерње новости“, „Блиц“, „Правда“, „Наше новине“, „Time out“, „Nocturne“, „Контра“, „Tattoo магазин“, неколико књижевних часописа и много других wеб и штампаних медија којих не могу сада у трену да се сетим). Писао сам и неколико година у културној страни црногорских дневних новина „ДАН“, босанских дневних новина „ФОКУС“… .Ту је свакакао, и неизбежна и непоновљива Јадранка Јанковић-Нешић, са својом култном емисијом „Металманија“ на радију „Студио Б“ и VJ  heavy sat на ТВ Студио Б, као и Александар Жикић и Бранимир Локнер (обојица изузетни), за које се може рећи да су моји новинарски узори када су CD рецензије и колумне у питању, мада сматрам да ја, упркос поштовању према њима, имам свој већ изграђени песничко-импресионистички-критичарски ауторски печат. Верујем да и они то добро знају и препознају. Читаоци свих ових побројаних медија, пре свега и свих.

 • За оне који воле да планирају унапред и граде пут својим идејама, кажи нам који су твоји даљи планови како на пољу музике али и поезије?

Планирам да промовишем овај двоструки CD ХРОНИЧНО НЕУМОРНИ, са 33 песме и у току целе 2017. године, јер је то мислим заслужио!

Интервју водила: Миљана Миланковић

Scroll To Top