Освит над Долином јоргована

Столовима је можда понајлепше прићи из Долине јоргована. Што због могућности да посетите средњевековно утврђење Маглич, што због несвакидашњег и слабо испитаног терена, што због лепоте саме долине. Састав терена зависи од гребена који изаберете (Греда, Секира, Маглички Липар), али је због камењара свакако препоручива добра обућа. Нагиб је понегде невероватан, а неретко је потребно пентарање уз стене.

Већина стаза званично није обележена али их ентузијасти често посећују. Стога нас нису изненадили трагови у снегу. Не мислим на животиње (перната дивљач, најчешће зечеви, али је могуће сусрести и вука). Зима је можда понајбоље доба за ову страну Столова која је лети практично непосећена због отровница.

Након кратке станке у утвђењу уз јутарњу кафу, грабимо гребеном. У пењању нам се придружује сунце. Сама долина још је у мраку, али над врховима полако свиће. Умива их јутарње руменило праћено невероватним ружичастим нијансама. На већим висинама поглед се шири те се на планинама може пратити ефекат “дизања завесе”. Сенка, наиме, путује обронцима прецизно разграничена од израњајућег светла.

Предео испред нас већ је позлаћен, али се јарка зимска жута светлост ту и тамо меша са плавичастим крајоликом креирајући најразличитије зелене нијансе прошаране белим снегом. Посластица за око. Ако се по јутру дан познаје, боље нисмо могли ни поручити.

Цела спика у пет слика:

Акција: излет, 28. јануар 2017.
Локација: Маглич, Столови, Чикер и Жича, Краљево, Србија.
Предах: Радованова колиба.

Фотографије + текст: Јован Павловић Непојмљиви.

Scroll To Top