Нема спасења за Француску

(Синоними / Synonyms, редитељ Надав Лапид, Француска, Израел, Немачка, 2019)

Филм израелског редитеља Надава Лапида Синоними освојио је Златног медведа на 69. Берлинском филмском фестивалу. Филм се бави проблемима идентитета у времену постистине и представља једно оригинално и узнемирујуће остварење. Прича је уелбековска, застрашујућа и искупљујућа. Тема интригантна, политички потпуно некоректна.

Млади Израелац напушта своју државу и свој језик, одлази у Француску и свим силама се труди да постане Француз. Јоав, кога на филму глуми изванредни Том Мерсје оличење је младе особе оптерећене наслеђем, која решава да прекине све односе, националне, породичне, љубавне и спас потражи у Француској. Француска је земља у којој не постоји расна, верска, национална нити било каква друга оптерећеност. Француска је синоним слободе, синоним нове обећане земље, синоним раја на земљи, да се послужимо овим есхатолошким терминима. Али Француска је и синоним за сумњу, па ћемо у једном тренутку видети и то да за Французе не постоји религија, јер Бог не постоји.

На почетку видимо Јоава у великом, празном стану који покушава да се загреје поливајући се водом, с обзиром да је глумац го и да се тушира, на симболичком плану то означава иницијацију преласка из једног идентитета у други. Међутим, услед хладноће, Јоав се онесвешћује и њега у кади проналази млади пар Емил и Kаролин, који га спашавају смрти. Они су Французи. На симболичком плану тим чином Јоав умире као Јеврејин, а рађа се као Француз. Њихова великодушност у Јоаву буди још већу мотивацију да у потпуности раскрсти са својим идентитетом и постане Француз. Они су и једини прави Французи са којима Јоав успоставља однос. Емил је неуспешни писац, из богате грофовске породице, а Kаролин је девојка лаког морала коју је Емил покупио на улици. Емил покушава да напише књигу, али у свом окружењу не успева да пронађе велику тему. У томе му помаже Јоав, који му нуди своје приче, о војсци, о оцу, о свирању на аутоматској пушци.

Да би добио француско држављанство Емил нуди Јоаву да се ожени са Kаролин, иако су они у сексуалном односу и пре тога. Оженивши се с Kаролин Јоав похађа курсеве француске историје и права и ту на почетку видимо Јоава који је загрижен да постане Француз (са великим жаром пева Марсељезу), али на тим часовима учи „тачно – нетачно“ правила слободе. Ту видимо човека који почиње да сумња. Kоји учи једно, а на реалним примерима доживљава друго. Што нарушава његову слику о Французима. Француска почиње да поприма облик празнине, простора без садржаја, јер је сумња уздигнута на пиједестал божанства, а Французи постају флегматици који не могу да схвате да су пред истребљењем, који осим славне историје, немају ништа. Француско друштво на тај начин постаје синоним за кукавичлук, јер се нико не бори за оно у шта верује. Уочавајући да је Француска синоним празнине која се попуњава различитим садржајима оних који долазе, Јоав тражи од Емила да му врати његове приче, јер схвата да је он без тих прича исти као они, потпуно празан и безличан.

На почетку филма видимо да Емил и Kаролин (синоними за Француску) спашавају Јоава од смрти, али онда Јоав на себе преузима улогу спаситеља, Месије, који ће да се потруди да спасе оно због чега је прекинуо све своје односе са јеврејским пореклом. „Бори се за своју музику“ вапи Јоав на члана локалног оркестра у коме свира Kаролин, и наглашава „Ја сам дошао да спасем Француску“. Ту наилази на празнину лица, погледа, свих чланова оркестра. Они су незаинтересовани да га чују, незаинтересовани за своје спасење.

Јунак на крају одлази код Емила, али тамо наилази на затворена врата. Емил је унутра, али не жели да му отвори. Та затворена врата стана његовог дотадашњег и јединог пријатеља, означила су да Француска не жели да се спасе, да је Француска болесник на постељи који се одржава на апаратима, али исувише горд болесник да себи призна своју болест. Јоав, синоним спасења остаје споља, иако се свом снагом трудио да продре у Француску, Француска је одлучила да умре. Француска постаје синоним смрти.

Aутор: Жарко Миленковић

Scroll To Top